Пандемията постепенно затвори повечето страни по света. Въпреки че имаше ранни знаци какво ни очаква правителствата последваха един неуспешен модел - отрицание, колебание и най-накрая - затваряне.

Шансът да се спре епидемията вече е пропилян, но все още има възможност да се удължи кривата, да се забави разпространението, за да се сведат до минимум жертвите на вируса.

Ето 12 урока за борба с пандемията, които можем да научим чрез успешното им приложение в тези четири държави: Тайван, Исландия, Южна Корея и Германия.

Тайван

Тайван се намира само на 180 километра от континентален Китай. В края на януари островът бе на второ място по брой на заразени. Но с население от 24 милиона души, в страната са регистрирани едва 395 случая на заразени и 6 жертви, а на 15 април бяха регистрирани 0 нови случая. Страната успя да направи това без да налага строги мерки като карантина или да затваря училища и детски градини.

Успехът на Тайван се корени в подготовката, бързината, стабилното централно управление и внимателното следене на контактните лица.

8 април, нощен пазар в Тайпе, Тайван.

Урок 1: Бъдете готови

Подготовката на Тайван се дължи на горчивия опит, придобит от епидемията от ТОРС през 2003 г., от която на острова загинаха 181 души. В резултат на това Тайпе създаде Централен епидемиологичен команден център, който да координира действията в случай на епидемия.

Центърът бе активиран на 20 януари - ден преди да бъде реигистриран първият случай на заразен на острова. След като вече му бяха предоставени правомощия, той успя да наложи строги мерки без да бъде забавян от политическите процеси. 

Урок 2: Бъдете бързи

Мерките на Тайван влязоха в сила много преди първия случай на заразен на 21 януари. Три седмици по-рано, дни след първия регистриран случай в Китай, Тайпе започна да изследва пристигащите с полети от Ухан за грип или пневмония. Островът издаде предупреждение за пътуващите до Ухан на 20 януари и два дни по-късно властите започнаха да организират всекидневни брифинги.

Седмици след първия случай Тайван стартира електронен мониторинг на поставените под карантина чрез специални телефони, доставени от правителството, и наложи забрана за пътуване до провинция Хубей. До края на февруари правителството налагаше нови мерки почти всеки ден. В Тайван имаше едва 329 случая на заразени, когато наложи строги мерки за социално дистанциране на 1 април. 

В същото време, когато на 20 март Борис Джонсън обяви затварянето на пъбовете и ресторантите, във Великобритания вече имаше 335 жертви и повече от 3000 заразени. Но след като в кралството не бяха направени достатъчно тестване, истинските случаи вероятно са били много повече.

Урок 3: Тествайте, следете и поставяйте под карантина

Тайван проведе масово тестване и следене на контактните лица на заразените, като ги постави под карантина. Всеки, който напускаше крузиен кораб, бе превантивно поставян под карантина, както и всички инфектирани с груп и пневмония, в случай, че им е поставена грешна диагноза.

Урок 4: Използвайте максимално много данни и технологии

"Координирана правителствена реакция с пълното съдействие на гражданите, в комбинация с използването на максимално много данни и технологии", така професорът по педиатрика от "Станфорд" Джейсън Уанг описа мерките на Тайван. "Наличието на добри данни за здравната система подпомага следенето на разпространението на заболяването и ранното му откриване. Когато някой посети лекар за респираторни симптоми, националната здравноосигурителна база данни регистрира това. По-лесно е да се проследяват клъстерите на епидемията", допълни Уанг.

Тайван използва електронни проследяващи устройства за близо 55 000 души, поставени под домашна карантина, така че ако някой от тях се отдалечи твърде много от дома си, да се включва аларма. Методите за технически надзор, използвани от Тайпе и други правителства, предизвикаха критики заради нарушаването на поверителността на информацията за гражданите.

Исландия

Тестването за коронавирус в много страни е почти невъзможно, освен ако вече не сте твърде болни. Това не се отнася за Исландия, където всеки може да се тества. Масовото проверяване бе ключово, за да се задържи нисък броят на заразените и жертвите, твърдят местните власти. Малко над 1700 са инфектираните в страната, а смъртните случаи са 8.

Урок 5: Бъдете агресивни

Реакцията на Исландия срещу коронавируса не е особено иновативна. Просто е прецизна и бърза. Затова ограниченията не са толкова тежки - позволено е да се събират на едно място до 20 души, стига да пазят 2 метра дистанция един от друг. Университетите са не работят, но училищата и детските градини са отворени, което позволява на родителите да ходят на работа.

"От самото начало, когато диагностицирахме първия слуай, ние следваме собствен план. Нашият план бе да бъдем агресивни в изследването и диагностицирането на хората, да ги поставяме в изолация и да бъдем агресивни в следенето на контактните лица. Използвахме полицията и здравната система, за да следим контактните лица на всеки диагностициран случай", сподели главният епидемиолог на Исландия Торолфур Гуднасон. "Така открихме, че около 60 процента от новите случаи са на хора, които вече са поставени под карантина. Това показва, че следенето на контактните лица и изолирането им бе добър ход от наша страна", допълни той.

Урок 6: Използвайте и частния сектор

    Благодарение на съвместните усилия на Националната университетска болница на Исландия и биотехнологичната компания deCODE Genetics, страната рано създаде свои тестове и очаква до края на седмицата да е тествала 10 процента от населението. Крайната цел е да се тестват почти всички. 

    Скорошното откритие, че 50 процента от тестваните в лаборатории в Исландия, не показват никакви симптоми, убеди много страни да възприемат по-строги мерки чрез социалното дистанциране.

    Кари Стеансон - изпълнителен директор на deCODE Genetics сподели пред Си Ен Ен, че компанията е открила 528 мутации на коронавируса при масовото тестване. Те могат да разкрият колко смъртоносен може да стане вирусът и дават важна информация за това как действа.

    Урок 7: Действайте превантивно

    Здравната министърка на Исландия Свандис Сваварсдотир подчертава бързината като важен инструмент в новаторския подход на страната. Засега изглежда, че целта е постигната. След като бяха регистрирани шест случая на внесен отвън вирус на 3 март Исландия побърза да наложи карантина за всички пристигащи от Италия и увеличи ограниченията за пътуване през следващите седмици.

    Извънредно положение бе наложено на 6 март, когато бяха потвърдени първите два случая на заразени на местно ниво. На 13 март бяха затворени университетите и колежите, а три дни по-късно бяха забранени събиранията на повече от 100 души, когато в страната имаше 61 заразени и нито един смъртен случай. Три дни по-късно всички жители на Исландия, които влизаха в страната, бяха задължени да остават 14 дни под карантина, без значение откъде пристигат.

    Чак на 24 март бе регистриран първият смъртен случай в страната. Същия ден властите забраниха събиранията на повече от 20 души на едно място и затвориха барове, плувни басейни, музеи, фитнес салони и др.

    Урок 8: Използвайте технологиите, но уважавайте поверителността

    Също като в Тайван властите в Исландия създадоха приложение за следене, което хората можеше да изтеглят, за да проверяват разпространението на вируса. Потребителите не бяха задължени да споделят тази информация с управляващите, но мнозина го направиха, тъй като това спомага да се следи кой е попадал в район с контактни лица.

    За сравнение реакцията на Великобритания бе бавна. Финансираното от правителството приложение все още се разработва и ще бъде пуснато в употреба след седмици. Заради проблеми при тестването властите едва сега започнаха да търсят партньори от частния сектор.

    Южна Корея

    Показателно е, че Южна Корея регистрира първия случай на заразен горе-долу по същото време, когато това направиха САЩ и Обединеното кралство. В последно време обаче азиатската страна съобщава всеки ден за 30 нови случая, Великобритания - за около 5000, а Щатите - за повече от 20 000.

    Методиките на тестване варират в отделните страни, но смъртността се различава значително. По-малко от 1 на 100 000 души в Южна Корея са починали от вируса. За сравнение във Великобритания са те са около 18, а в САЩ - 8.

    На избори в Южна Корея на 15 април.

    Урок 9: Тестване на пътя

    Успехът на Южна Корея до голяма степен се дължи на тестването, споделя д-р Еом Джоон Сик от Медицинския център "Гил" край Сеул. Еом е част от комитета, който съветва правителството за мерките срещу епидемията.

    "Ранното диагностициране, ранното поставяне под карантина и ранното лечение са ключови", сподели той пред Си Ен Ен. "След като бе потвъден първият случай на заразен, като обособихме повече от 500 клиники за тестване из цялата страна, ние сортирахме вероятните случаи и извършените тестове и работихме усърдно, за да изградим и поддържаме система, да правим много тестове с малка работна група за кратък период от време", изтъкна Еом.

    Страната впечатлява също с методиката на тестването. Екипът на Еом е създал стотици будки за drive-through тестване из цялата страна, в които се предлагат тестове, повечето от които са бързи, безплатни и извършвани от здравни служители, при спазване на дистанция. В някои щати на Америка се имитира този модел.

    Когато на 16 март СЗО призова правителствата да провеждат "тест, тест, тест", Южна Корея бе започнала да го прави седмици по-рано и до днес е тествала повече от 500 000 души.

    Южна Корея наложи мерки за поставяне под карантина и следене на пристигащите от Ухан на 3 март - повече от две седмици преди да бъде потвърден първият случай на заразен в страната. През следващите седмици властите наложиха строги ограничения при пътуване. Правителството също така е много прецизно в следенето на контактните лица, макар че бе улеснено, след като стана ясно, че голяма част от тях идват от религиозна група в Даегу.

    След това властите започнаха повсеместно тестване, да следят контактните лица и да ги поставят под карантина, за да избегнат масови смъртни случаи като в голяма част от Европа и САЩ.

    Урок 10: Учете се от миналото

    Южна Корея действа бързо, защото в миналото се опари като много азиатски нации. Тя не регистрира нито един смъртен случай от ТОРС, но бе хваната неподготвена от Близкоизточния респираторен синдром през 2015 г., когато в страната бяха регистрирани 186 случая на заразени и имаше 38 жертви. Тя бе най-силно засегнатата страна отвъд Близкия изток.

    Така че нямаше необходимост от силна политическа воля при налагането на строгите мерки срещу COVID-19. Също така имаше добра координация между централното правителство и провинциите.

    Южна Корея успя да се справи и благодарение на факта, че е сред най-технологично развитите страни в света. Не бе трудно да се създаде приложение за следене на хората под карантина, въпреки че активисти протестираха срещу нарушаването на поверителността на личните данни на гражданите.

    Германия

    Германският случай е по-различен. Страната не успя да задържи нисък брой на заразените, както при споменатите по-горе три държави. В момента в Германия има над 134 000 случая на заразени и заема пето място в света. Но починалите са едва 3400 - около 4 души на 100 000. Това е много под бройката за Италия (35) или Великобритания (18).

    "Александерплац" в Берлин пустее навръх Великден на 12 април.

    Урок 11: Тествайте повече докато ограниченията намаляват

    Успехът на Германия също се дължи на масовото тестване, но също така и на щедро финансираната здравна система, твърди Марти Щурмер, който е шеф на лаборатория във Франкфурт. Германия е привлякла и представители на частния сектор, за да се подсигури с повече тестове.

    "От самото начало Германия не се ограничи до една, две или три централни лаборатории, които да извършват тестовете. Много частни компании бяха включени, така че успяхме да извършваме до 100 000 теста всеки ден", сподели Щурмер пред Си Ен Ен. "Някои страни са се справили дори по-добре от Германия при контрола на инфекциите, но това, което е важно, е масовото тестване, защото можем да видим какво се случва на нашето население. Само чрез масово тестване може да се идентифицират хората, които може да бъдат заразени".

    Също като Тайван, Южна Корея и Исландия - Германия създаде тест за коронавируса много преди да бъде регистриран първият смъртен случай в страната.

    Канцлерката на Германия Ангела Меркел обяви в сряда, че ограниченията постепенно ще започне да падат, като сега са планирани дори повече тестове, за да не се предизвика втора вълна на заразяване. Ще се правят тестове и за антитела, за да се разбере кой е имунизиран срещу вируса.

    Смъртните случаи в страната останаха относително ниски, тъй като по-голямата част от заразените са млади на възраст и мнозина от тях са пренесли вируса от Италия или ски курортите на Австрия. Но тъй като вирусът ще се разпространи в страната, Щурмер предполага, че смъртните случаи ще се увеличат през следващите седмици, когато и по-възрастни хора ще се разболеят.

    През последното регистрирано денонощие Германия отбеляза 315 смъртни случая. Така за първи път в рамките на 24 часа има повече от 300 жертви.

    Урок 12: Подгответе болниците

    Германия е на 18-о място в света по достъп до качествени здравни услуги, по данни на The Lancet, като изпреварва Великобритания (23-то място) и САЩ (29-о място). Но тази информация не разкрива всичко. Италия заема 9-о място, проведе множество тестове, но регистрира най-много смъртни случаи на глава от населението в света след Испания.

    Този път разликата се дължи на големия капацитет на германската здравна система. Очаква се страната да се нуждае от 12 000 легла по време на пика на епидемията. Тя разполага със 147 000 - повече от 10 пъти над необходимите. 

    За сравнение САЩ имат 94 000 легла - около 15 000 по-малко, отколкото се нуждаят. Германия разполага с повече легла в интензивните отделения от колкото Италия има въобще.

    Капацитетът на здравната система на Германия е толкова голям, че в болниците ѝ в момента се лекуват хора от Италия, Испания и Франция.

    Властите успяха да приемат в здравни завадения дори хората със слаби симптоми, дълго преди състоянието им да се влоши, което накара някои експерти да се замислят дали ранното лечение, поставянето им на апарат за вентилация преди това да е необходимо, не подобрява шансовете им да оцелеят.

    "Здравната система на Германия не е претоварена, както в Италия, където лекарите решават дали да лекуват пациент, или не. Ние нямаме този проблем", изтъква Щурмер.

    ----
    Анализът на Анджела Делан е публикуван в Си Ен Ен. Преводът е на Клуб 'Z'.