Африка може да се превърне в следващия епицентър на огнището на коронавирус, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Би Би Си.

През последната седмица Черният континент отбеляза рязко покачване на случаите. Досега има почти 1000 жертви и повече от 18 000 заразени в цяла Африка. Тези числа са далече по-ниски от наблюдаваните в Европа и в САЩ, но нивото на здравеопазване в Африка и развитието на здравните системи там е много по-ниско. СЗО смята, че вирусът се разпространява далече от африканските столици.

Тя подчертава и  че континентът няма достатъчно апарати за обдишване, за да се справи с пандемия.

Директорът за Африка на организацията, д-р Матшидисо Моети, каза пред Би Би Си, че организацията е станала свидетел на разпространението на вируса от столиците до „вътрешността“ в Южна Африка, Нигерия, Кот д'Ивоар, Камерун и Гана.

Тя каза, че те се фокусират върху превенцията, а не върху лечението на вируса, защото африканските страни нямат капацитет да лекуват много пациенти с коронавирус.

"Искаме да сведем до минимум дела на хората, които стигат до нуждата от критична грижа в интензивни отделения, защото знаем, че този тип съоръжения не са адекватни по никакъв начин в повечето африкански страни", каза тя.

"Трябва да кажа, че въпросът с респираторите е едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени страните".

За пациенти, критично болни с COVID-19, достъпът до апарат за изкуствено дишане може да бъде въпрос на живот или смърт.

Един от първите регистрирани смъртни случаи от коронавирус в Африка беше на зимбабвийския журналист Зороро Макамба през март. Властите в столицата Хараре казаха, че е нямало респиратор, с който да той да бъде лекуван. Макамба е починал „сам и уплашен“.

Има и опасения, че болестта може да се разпространи бързо в пренаселените райони, където е невъзможно да се практикува социално дистанциране и където мнозина нямат достъп до чиста вода и сапун.