От три до 15 години лишаване от свобода заплашват 22-годишния шофьор, който вчера причини смъртта на телевизионния водещ Милен Цветков, предаде днес Нова телевизия, позовавайки се на полицията.

В."24 часа" идентифицира заподозрения като Кристиан Николов, син на Десислава Пешева, изпълнителна директорка на "Винпром Карнобат" и съдружничка на бизнесмена Миню Стайков.

Според уебсайта на вестника джипът "Ауди Q7", с който е ударил колата на Цветков е собственост на фирмата на майка му "Десислава Пешева комерс", която е получила близо половин милион лева от европейски земеделски субсидии за лозарство, винарство и производство на зеленцуци.

Пешева обаче, не е съподсъдима по голямото дело с 14 обвиняеми, което тече срещу Миню Стайков - именно за усвояване на средства по две европрограми, установи Клуб Z. Това е по-"новото" обвинение срещу него.

Стайков и негови близки обаче (включително синът му) първоначално през 2018 г. бяха вкарани в ареста по друго обвинние - че чрез "империята "Карнобат" (както я нарече главният прокурор Иван Гешев) се избягвали плащане на данъци и акцизи и са прали пари, като включително са имали манифактура за нелегални цигари с работници чужденци. Дали по това обвинение Пешева има отношение, още не е публично известно, тъй като повече от две години и половина прокуратурата не е внесла обвинителен акт в съда. По медийни публикации тя има миноритарен дял от 1,2 % в "СИС индъстрийз".

По-късно днес стана ясно, че Гешев взема под специален надзор делото за катастрофата. Ще бъдат проверени имуществото на 22-годишния шофьор и на майка му както и на чие име е колата и защо той я е управлявал. 

Причинилият фаталното автопроизшествие е дал положителна проба за канабис и амфетамин.

Той има свидетелство за правоуправление от 2016 г., а в пътната полиция е регистриран с едно малко нарушение.

"Около 18 часа постъпи съобщението за ПТП около мол "Парадайз". Автомобилът на Милен Цветков е излетял на 20 метра. Той е имал пулс, но е починал в линейката", каза пред "Нова" директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Задържаният е връхлетял с джипа си колата на Цветков, докато тя е била спрялна на червен светофар на кръстовището до мола. До мястото на сблъсъка няма следи от спирачен път, каза Хаджиев.