Автор на някои произведения на Йохан Себастиан Бах не е той, а неговата втора съпруга Анна Магдалена Бах. Това твърди Мартин Джарвис - професор по музика от университета "Чарлз Дарвин" в Австралия. Идната седмица в Лондон ще бъде представен неговият филм, заснет заедно с британския композитор Сали Бимиш, в който се разкрива по научен път тайната на авторството на някои от най-известните произведения на великия майстор, пише The Daily Mail.

Професор Джарвис години наред изучава ръкописите на композитора и сравнява почерците върху тях. Той твърди категорично, че Анна Магдалена е написала сюитите за виолончело, арията от вариациите по Голдберг и първата прелюдия към първия том на "Добре темпериран клавир". Тези свои доказателства австралиецът е събрал в документалния филм "Написано от госпожа Бах".

Джарвис анализирал състава на мастилото и стилът на писмата на Йохан Себастиан Бах. Известно е, че именно Анна Магдалена е преписвала партитурите на Бах в последните няколко години от живота му. Иследователите установили, че не всички преписи са направени "бавно и с натиск", както се прави при копиране.

Експертите също така открили многочислени поправки по нотите, написани от ръката на г-жа Бах, което според тях доказва самостоятелна работа над въпросното произведение.

Анна Магдалена Бах била прочута певица, която се омъжила за Йохан Себастиан през 1721 г. Тогава тя била на 20, а той на 36 години. Много от нейните архиви били унищожени след смъртта ѝ, затова за личното ѝ наследство не е известно почти нищо.