На днешния ден преди 75 години завършва Втората световна война. Коронавирусът отмени военния парад в Москва. Около паметника на съветската армия в София обаче най-вероятно отново ще има струпване на хора.

България няма нито една причина да отбелязва датата 9 май 1945 г. Ето защо:

Първо - България е сред победените държави във Втората световна война. Нашата армия е воювала срещу Германия в последната една година от войната и има заслуги за окончателния разгром на нацистите. Въпреки това страните победителки дори не са ни признали статут на съвоюваща държава, какъвто е получила например Италия, родината на фашизма. Парадокс на историята. По-важното обаче е друго. В живота на народите, както и в живота на хората, има победи и загуби. Единственото, което може никога да не се губи, е достойнството. А да се вреш между победителите, когато си бил сред победените, е недостойно.

Второ - България не просто е победена държава. Тя е част от плячка. Плячката, дадена на Сталин от съюзниците, за да избегнат нова световна война. Тази плячка включва почти цяла Източна Европа. През 1945 г. е победен фашизмът. Но другото голямо обществено зло на XX в., комунизмът, продължава да вилнее из Европа. Завладява Изтока и води студена война със Запада. Няколко месеца преди 9 май 1945 г. съветската армия окупира България и слага на власт свои марионетки, които избиват брутално почти целия български елит. Съветската военна окупация продължава цели 45 години. Все още паметници на съветската армия стърчат навсякъде из България и това е национален позор. Прегазеният от мечката, в случая руската, няма причина да й вдига паметници. И да им се кланя.

Трето - единственият 9 май, който България има основание да празнува, е този през 1950 г. Тогава се поставя началото на онова, което по-късно става Европейски съюз. Същият този ЕС, в който влязохме доброволно. Същият този ЕС, благодарение на който изплувахме от блатото на евразийщината след 5 века османско владичество и още 45 години съветско. Същият този ЕС, благодарение на който българският национален идеал до голяма степен вече е реализиран и предстои да бъде изцяло реализиран. Същият този ЕС, който осигурява мира в Европа повече от 70 години.

Мирът е ценност. Войната е зло. Независимо дали си победител или победен.