Ресторантьорският и хотелиерският бранш най-сетне "пробиха" за среща с министър-пресдедателя. Днес представители на двата най-засегнати от пандемията сектора разговаряха с Бойко Борисов и с вицепремиера Томислав Дончев в Министерския съвет, но единственото, което излезе от срещата е, че за утре е насрочена нова такава. Както Клуб Z писа, собствениците на заведения настояват за по-нисък ДДС - от 9, дори 5 на сто.

За сферата на туризма и сега е 9%, но не обхваща заведенията. Това е била и една от основните теми на днешната дискусия в кабинета на Борисов, научи Клуб Z. Двете страни са се разделили с увещанието от страна на правителството да бъдат направени разчети с исканията на бизнеса. Иначе законодателни изменения за намаляване на ДДС до 5 на сто за заведения, внесоха преди седмица от ВМРО.

Днес представители и на заведенията, и на хотелиерския бизнес, съставиха и манифест с исканията си. Обявиха и че са в протестна готовност на 18 май. 

В манифеста те отново поставят исканията си за по-ниско данъчно облагане - за периода 2020-2021 г.

"Намаляване на ставката за ДДС за заведения и хранене няма да доведе до намаляване на приходната част на бюджета, напротив, според нашите прогнози приходите ще се увеличат в резултат на изсветляване на сивата икономика", твърдят те. 

И допълват:

"Или още по-просто казано - силата на една държава и благоденствието на един народ е в имането на дребния бизнес и хората, тогава всички ще си плащат данъците и хазната ще бъде пълна. А не политика на увеличаване на приходи в хазната чрез високи данъци и допълнителни рестрикции, водещи до липса на приход в дребния и среден бизнес."

Не се споменава обаче за намаляване на цените за клиентите. Посочва се само, че "приемането срочно на тази мярка ще даде конкурентно предимство при изготвянето на  предложения за посещение на България с цел туризъм за 2021 г. Тези офертни предложения за зимния сезон 2020-2021 г. и летния сезон на 2021 г. се оферират на външните пазари и партньорските туроператори още през август-септември 2020 г.". 

Хотелиери и ресторантьори искат още да бъде създаден своеобразен "протокол" за действие - ако се окаже, че има инфектирано с коронавирус лице в хотела или в заведението.

"Към момента липсват ясни правила и процедури за действие при установяване на заразен с коронавирус в местата за настаняване и хранене, както и липсва създаден фонд, който да осигури средства в случай на блокиране на хотела след установяване на настанено лице, приносител на инфекцията", посочват те.

"Подобна е ситуацията спрямо обектите за хранене, регистрирани по Закона за туризма, където фирмите, опериращи в заведението, поемат всички рискове по отношение на своите служители в случай, че настъпи такава зараза. Същевременно е натрупана значителна обществена нагласа за въздържане от посещения на туристически обекти", допълват.

Настояват още за облекчаване на визите за гражданите на трети страни, които традиционно посещават България с цел туризъм, както и за мораториум на въвеждането на пословичната вече Наредба 18 за касовите апарати.

Само че здравният министър Кирил Ананиев в неделя обяви, че според него забраната за влизане на граждани от страни извън ЕС на територията на България трябва да се удължи поне до 13 юли, а вероятно и след това. Именно това са гражданите, част от които имат нужда от виза, за да дойдат в България. Такива, например, са туристите от Русия.