За последните 24 часа има 36 нови положителни проби за коронавирус. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Взети са 1094 проби. Общо заразените с коронавирус са 2211. Увеличението е с 1,5%. Активните случаи са 1505.

10 нови случая има в в София. В столицата общо заразените са 931 общо.

598 са излекувани, като 25 са изписани вчера

3-ма са починали и общо те са 108. Един от тях е на 31 години с диабет.

240 заразени има сред медицинския персонал, като това прави 11% от заразените.

За пореден ден проф. Кантарджиев изтъкна, че целта на щаба не е да плаши хората, каквито критики има към него. Той направи и анализ как се развива епидемията у нас.

"Имахме 120 хил. карантинирани. Ако не бяха тези навременни мерки сега щяхме да имаме броя на някои други държави", каза проф. Кантарджиев.

Той коментира три показателя, свързани с епидемията. Първият е т.нар. 14 дневна комулативна заболеваемост, при който всеки ден броят на заболелите се събира с тези от предходните 13 дни. На 2 април сме имали 4.51 на 100 000 население заболеваемост. В началото на май този показател се покачи на 10.7, като имахме увеличение на броя на случаите. Сега сме на 7.8  на 100 000 и имаме тенденция на намаляване на заболяемостта.

"Вторият важен показател е ефективното репродуктивно число. Той показва един болен колко души заразява. При коронавируса този показател е до 3, ако няма мерки т.е. един човек може да зарази трима. Това число отразява дали мерките са адекватни. Когато е по-малко от 1, значи епидемията гасне и един човек заразява по-малко от един средно. В момента в страната това число е около 1, като интервалът му е от 0.8 до 1.2. В последните 2 седмици го поддържаме около 1. В първите седмици на развитие на заболяването беше 1.7, в началото на май беше 1.17 и сега е малко повече от 1. Ако с малко усилия на обществото, при спазване на мерките, обърнем това число да е по-малко от 1, това ще значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия", обясни проф. Кантарджиев.

Той коментира и още един показател - времето за удвояване на случаите. В началото времето за удвояване у нас е било 10 дни, после е станало 12, а сега вече е над месец.

"Най-лошото беше, когато европейската държава с най-много случаи ги удвояваше за 5 дни. При нас е над месец. Изводът е, че мерките дават резултат въпреки критиките, но още са необходими усилия да се спазват отстояния, хигиена и да не се събират хора на едно място", обобщи проф. Кантарджиев.