19:50 САЩ и Китай подкрепиха независима проверка на реакцията на СЗО на коронавируса

Всички 194 страни членки на Световната здравна организация (СЗО), включително САЩ и Китай, приеха резолюция за независима оценка на начина, по който агенцията на ООН е реагирала на пандемията от новия коронавирус, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус говори пред 73-а Световна здравна асамблея.

Резолюцията беше внесена от ЕС от името на над 100 държави, сред които Австралия, Китай и Япония.

В приетия с консенсус текст се предвижда възможно най-скоро да започне "процес на безпристрастна, независима и пълна оценка", на координираните от СЗО международни действия за борба с пандемията с цел "да се подобри световният капацитет за превенция, готовност и реакция на пандемии".

Чрез извършването на оценка на реакцията на СЗО на пандемията ще се даде отговор на обвиненията на американския президент Доналд Тръмп, че СЗО се е превърнала в организация, контролирана от Китай. Тръмп преустанови американското финансиране на организация и заплаши, че САЩ може да я напуснат.

Резолюцията предвижда да има "научни мисии и сътрудничество на място" при подготовката на оценката. Китай заяви, че е отворен за независимо разследване, но не и преди края на пандемията.


17:02 ч.: Премиерът на Естония разкри, че за месец се е изолирал от семейството си заради коронавируса 

Премиерът на Естония Юри Ратас разкри в интервю, че по време на извънредното положение в страната от 13 март до 17 май в продължение на около месец е живял отделно от семейството си, предаде ТАСС.
В излязлото днес интервю за вестник "Ести експрес" Ратас казва, че го е направил, за да предпази своята съпруга, децата си и майка си, въпреки че самият той не се е страхувал. "Беше ясно, че мога да се заразя с вируса, защото неизбежно контактувам с много хора", обяснява той.
По думите му три пъти седмично носел вкъщи чанта с хранителни продукти и я оставял пред вратата, а общувал с роднините си по интернет. Пред вестника Ратас отбелязва, че не се е подлагал на тест за коронавирус, а е вземал големи дози витамин C и D и е консумирал много джинджифил и чесън.
Броят на заразените в Естония е 1791, от които 64 човека са починали. 


15:09 ч.: Германия и Вишеградската четворка договарят постепенно премахване на граничния контрол 

Лидерите на Германия, Полша, Чехия, Унгария и Словакия се споразумяха за постепенно премахване на граничните проверки, въведени за възпиране на разпространението на новия коронавирус, веднага щом ситуацията го позволи, съобщи днес говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, Щефен Зайберт, цитиран от ДПА.
Няма определен график за облекчаване на ограниченията за пътуване, каза говорителят на Меркел, която участва във видеоконферентно заседание с колегите си от Вишеградската четворка.
След разговора германският канцлер обсъди отделно с чешкия премиер Андрей Бабиш сътрудничеството в отварянето на общата граница, каза Зайберт.
Меркел и Бабиш обсъдиха и съвместните проекти, включително развитието на железопътната линия, свързваща столиците на Германия и Чехия.
Канцлерът е разяснил също и основните аспекти на френско-германското предложение за европейски възстановителен фонд на стойност 500 млрд. евро (545 млрд. долара) в отговор на кризата с коронавируса.
Засега няма информация каква е била реакцията на останалите лидери на тази идея.


15:00 ч.: Близо 10 хиляди са смъртните случаи от коронавирус в домове за възрастни хора в Англия и Шотландия 

Близо десет хиляди са смъртните случаи от новия коронавирус в домове за възрастни хора в Англия и Шотландия, заяви днес британският статистически институт, цитиран от Франс прес.
Общият брой на свързаните с коронавируса смъртни случаи в Англия и Шотландия е 39 071.
Броят на смъртните случаи, оповестени от статистическия институт, е по-голям от този, съобщен от британското министерство на здравеопазването. Причината за разликата между двете статистики се крие в това, че министерството се фокусира върху починалите, които преди това са дали положителна проба за коронавирус. Техният брой вчера беше 34 796, с което Великобритания се нарежда на второ място по смъртност от коронавируса в света.
В Англия броят на свързаните с Ковид-19 смъртни случаи в домовете за възрастни хора към 8 май е 9495, а в Уелс - 480, сочат данни на статистическия институт. 


13:59 ч.: Литва вдига карантината от 1 юни; в Латвия от COVID-19 починаха още 2-ма души 

Общонационалната карантина, която е в сила в Литва до 31 май, може да не бъде удължавана, съобщи днес премиерът Саулюс Сквернялис, цитиран от ТАСС.
Той каза пред журналисти, че ако има възможност да се осигури безопасността на гражданите, може да бъде запазено само извънредното полжение. По думите му решението за удължаване на карантинните мерки не е политическо, а практическо.
В Литва е в сила общонационална карантина от 16 март. От началото на пандемията досега в страната с коронавирус са се заразили 1547 души. Литва регистрира общо 59 смъртни случая от заразата и 997 оздравели от болестта.
През последното денонощие в Латвия от Ковид-19 са починали двама души, а общият брой на заразените достигна 1012 души, съобщи днес Центърът за профилактика и контрол на заболяванията, цитиран от ТАСС.
Според данни на центъра от началото на епидемията досега починалите от Ковид-19 в страната са 21, а излекуваните - 694.
В момента в болница са настанени 27 пациенти с новия коронавирус, от които 24 в средно тежко състояние, а трима - в тежко. 


13:41 ч.: Броят на новите заразени с коронавируса в Чехия - с най-голямо увеличение от 4 седмици 

Броят на новите заразени с коронавируса в Чехия отбеляза най-голямото си увеличение за един ден от четири седмици и надхвърли 100 души за пръв път този месец, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.
Днес са регистрирани 111 нови случая на заразяване, с което общият им брой в страната става 8594. Има и два нови смъртни случая, с което общият им брой става 299 души.
Повишението в броя на заразените отчасти се дължи на епидемия във въглищна мина в Дарков близо до източния град Карвина при границата с Полша. Според националното радио до снощи са били тествани 860 миньори, от които 53-ма са дали положителна проба за коронавирус.
През март Чехия затвори училищата, магазините и границите си и в последно време регистрира растящ брой оздравели хора.
Чешките власти постепенно отварят наново икономиката, като вече са заработили повечето магазини, както и киносалоните, театрите и хранителните заведения на открито. Планира се от следващата седмица ресторантите да отворят и закритите си помещения.
Правителството възнамерява от 8 юни да облекчи и пътуването до и от страни, които са смятани за нерискови за коронавируса, заяви здравният министър Адам Войтех. 


12:51 ч.: Украйна планира да удължи карантината до 22 юни

Украйна планира да удължи карантината до 22 юни, но не изключва предсрочната й отмяна, съобщи днес заместник-министърът на здравеопазването и главен санитарен лекар Виктор Ляшко, цитиран от ТАСС.
Той уточни, че карантината "ще бъда адаптивна, с мерки за смекчаване", като "всичко ще зависи от епидемиологичната обстановка". В случай на рязък спад на новите случаи на коронавирус ограничителните мерки ще бъдат отменени предсрочно, отбеляза той.
Здравният министър Максим Степанов съобщи по-рано днес, че ако епидемиологичната обстановка го позволи, последният етап на смекчаване на карантината ще продължи до 21 юни. Отхлабването ще бъде на четири етапа - от 22 май, 1 юни, 10 юни и 21 юни. 


12:17 ч.: Руският премиер се върна на работа

Руският министър-председател Михаил Мишустин се върна днес на работа, след като близо три седмици прекара в болница заради коронавирусна инфекция, предадоха ТАСС и РБК.

Михаил Мишустин

Президентът Владимир Путин издаде указ, с който връща пълномощията на Мишустин. Президентът ги беше временно прехвърлил на първия му заместник Андрей Белоусов.

Мишустин постъпи в болница на 30 април, когато съобщи на Путин, че е дал положителна проба за новия коронавирус. Макар задълженията му да бяха прехвърлени на Белоусов, той участваше в заседанията на кабинета по видеовръзка и всяко решение беше консултирано с него, както Путин беше поръчал.

Още трима министри и един зам.-министър от руското правителство се оказаха заразени с новия коронавирус. От него в болница се лекува и говорителят на Путин Дмитрий Песков.


 11:11 ч.: Полша може да отмени всичките си ограничения от 1 юли 

Полша може да отвори отново границите си от 15 юни и да отмени всички оставащи ограничения за коронавируса от 1 юли, заяви вицепремиерката Ядвига Емилевич в интервю за в. "Пулс бизнесу", предаде Ройтерс.
Михал Дворчик, началникът на канцеларията на премиера Матеуш Моравецки, пък изрази надежда, говорейки по националното радио, президентските избори в страната да се състоят на 28 юни.
По най-нови данни регистрираните заразени с коронавирус в Полша са достигнали 19 080. 941 от тези хора са починали.
През последното денонощие в страната са били регистрирани 195 нови заразени и пет смъртни случая. 

8:47 ч.: Тръмп пие хапчета против малария

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри, че взема профилактично лекарството срещу малария хидроксихлорохин, за чиито предимства говореше, независимо от предупрежденията на медицински специалисти за негови странични ефекти, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Доналд Тръмп

"Приемам го от седмица и половина. По една таблетка дневно", каза Тръмп пред журналисти.

Президентът обяви, че има "нулеви симптоми" от хидроксихлорохина.
Тръмп каза, че лекарството не му е било препоръчано от личния му лекар, но той е поискал да му го изпише лекар от Белия дом.

"Започнах да го приемам, защото мисля, че е добро лекарство", каза Тръмп. "Чувал съм много добри неща за него."

Американският държавен глава каза, че приема и хранителна добавка от цинк.

По-късно личният лекар на Тръмп - Шон Конли, каза, цитиран от пресслужбата на Белия дом, че потенциалната полза от хидроксихлорохина надхвърля рисковете, свързани с приемането му.

Конли напомни в изявлението си, че по-рано служител на Белия дом е бил диагностициран с коронавирус. Лекарят изтъкна, че президентът е в много добро здраве и продължава да няма симптоми на COVID-19. Всички резултати от редовно правените му тестове за коронавирус са отрицателни, отбеляза Конли.

През април управлението по въпросите на качеството на храните и медикаментите при министерството на здравеопазването на САЩ предупреди американците да не използват хидроксихлорохин извън билнични заведения заради опасност от странични ефекти като проблеми със сърдечно-съдовата система.


8:33 ч.: Тръмп заплаши да спре окончателно американското финансиране на СЗО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да спре окончателно американското финансиране на Световната здравна организация и да преразгледа членството на САЩ в нея, ако тя не предприеме "съществени подобрения" в срок 30 дни, предаде Франс прес.
Тръмп замрази вноските на САЩ в СЗО миналия месец, като я обвини, че поддържа "дезинформацията" на Китай за избухването на пандемията от коронавируса, припомня Ройтерс.

"Ако СЗО не се ангажира със значими подобрения през следващите 30 дни, аз ще направя моето временно замразяване на финансирането от Съединените щати за СЗО постоянно и ще преразгледам нашето членство", заяви Тръмп в писмо, адресирано до шефа й Тедрос Аданом Гебрейесус, качено в туитър.

В него американският президент изброява примери, които той смята за грешки на СЗО в управлението на пандемията, обвинявайки я по-специално, че е пренебрегнала първите съобщения за появата на вируса и че е угаждала на Китай.

Малко преди да публикува фотокопието на писмото, Тръмп заяви от Белия дом, че СЗО е "свършила много жалка работа" по отношение на кризата и че скоро ще вземе решение относно финансирането на организацията. Не съм доволен от Световната здравна организация, тя е марионетка на Китай, каза президентът, цитиран от АФП.

В писмото Тръмп подчерта, че единственият път напред за СЗО е да демонстрира независимост от Пекин, като добави, че неговата администрация вече е започнала дискусия с Тедрос относно реформирането й.


7:32 ч.: Всички пълнолетни датчани могат да се изследват за COVID-19 тази седмица 

Всички пълнолетни датчани могат да си направят тест за COVID-19 тази седмица в съответствие със стратегията на Дания за масирано увеличаване на броя на изследваните за коронавирус граждани, предаде ДПА.

Датската министър-председателка Мете Фредериксен дава личен пример за спазване на хигиенно-санитарните мерки по време на посещение в провинцията, докато част от заведенията и магазините могат да отворят отново.

Пълнолетните датчани трябва да си направят тест дори и при най-леко съмнение за зараза, каза вчера министърът на здравеопазването Магнус Хойнике.
Малко след това съобщение десетки хиляди датчани посетиха сайта за регистрация за тест.

В момента се приема регистрация на граждани на възраст от 18 до 25 години, а по-възрастните ще могат да се запишат по-късно през седмицата.
Дания има капацитет да тества около 50 000 души седмично, макар че определен брой тестове остават запазени за хора с проявени симптоми, медицински персонал, социални работници и обитатели на старчески домове, както и за нехоспитализирани болни.

Тестовете ще се извършват в 16 бели палатки, разпънати на територията на цяла Дания, за да служат за специални центрове.
Досега, за да се направи тест, се изискваше бележка от лекар или искане от работодател.


Около 400 000 души в Дания са били изследвани за COVID-19, а на 11 000 от тях пробите са били положителни.
9200 от болните са оздравели, а 547 са починали.


6:47 ч.: Американците с коронавирус вече са над 1,5 милиона, починалите - над 90 хиляди 

Броят на заразените от новия коронавирус в САЩ надхвърли 1,5 милиона, а жертвите са над 90 хиляди души, съобщи вчера университетът "Джонс Хопкинс", който следи данните въз основа на сводки на федералните и на местните власти, предаде Франс прес.

Понастоящем в САЩ с коронавирус са диагностицирани 1 500 753 души, а починалите са 90 312.
Миналия понеделник беше прехвърлен прагът от 80 000 смъртни случаи, а вчера - този от 90 хиляди.

Въпреки това в САЩ на милион население има по-малко починали в сравнение с Белгия, Испания, Великобритания, Италия, Франция и Швеция според сайта "Уърлдомитър" (Worldometer). 

Пандемията от новия коронавирус е отнела живота на най-малко 316 330 души в света досега по данни на официални източници, цитирани от Франс прес.
Над 4 759 650 случаи на зараза са регистрирани официално в 196 държави и територии от началото на епидемията.
Към днешна дата 1 711 900 души се смятат за оздравели.
За денонощие са починали още 2 719, а 77 737 са диагностицирани.


2:51 ч.: Бразилия изпревари Великобритания по брой на заразените с коронавирус 

Бразилия излезе на трето място в света по брой на случаите на зараза с коронавирус, изпреварвайки Великобритания, сочат обновени данни на здравното ведомство на южноамериканската държава.

Броят на заразените за денонощие се е увеличил с 13 140 и е достигнал 254 220 души при 247 706 в Обединеното кралство, съобщи американският университет "Джонс Хопкинс", цитиран от ТАСС.

Починалите от COVID-19 в Бразилия са 16 792. Оздравели са 100 459 пациенти. Изясняват се причините за други 2277 смъртни случаи, които също може да се дължат на коронавирус.
Епицентърът на заразата в Бразилия са щатът Сао Пауло и едноименната му столица, където живеят над 21 милиона души. В региона има над 63 000 заразени и повече от 4,8 хиляди починали.

Втори по брой на заразените е югоизточният регион Рио де Жанейро (26 665), следва Сеара (26 363).
Бразилия е на първо място сред латиноамериканските държави по брой на потвърдените случаи на зараза с коронавирус и свързани с него смъртни случаи.


1:53 ч.: Коронавирусът е накарал германците да станат по-критични към САЩ 

От началото на разпространението на заразата от коронавирус германците вече не се отнасят толкова положително към САЩ, докато отношението им към Китай се подобрява, сочат резултатите от допитване, цитирани от Ройтерс.

Германски активисти на "Грийнпийс" протестират срещу месопреработвателната промишленост пред Бундестага в Берлин заради огнищата на коронавирус в някои месокомбинати. На лозунгите: "Спрете евтиното месо" и "Евтиното месо е болна система".

В допитването с участието на 1000 германци, осъществено от "Кантар публик" за фондация "Кьорбер", 73 процента от анкетираните са съобщили, че мнението им за САЩ се е влошило във връзка с настоящата здравна криза.

Само за 36 на сто от анкетираните отношението към Китай, откъдето започна разпространението на коронавируса, е станало по-негативно в резултат на пандемията.
Все пак 71 процента подкрепят гледището, че Китай би трябвало да действа с по-голяма прозрачност при управлението на кризата, за да забави разпространението на епидемията.
Промяната в нагласите означава, че само 37 на сто от германците все още се обявяват за по-тесни връзки със САЩ, рязък спад от 50-те процента в допитване от септември 2019 г.
При предишното допитване за по-тесни връзки с Китай са били 24 на сто от анкетираните.

Скептицизмът на германците към САЩ расте, това е тревожна тенденция, която трябва да даде храна за размисъл на хората, които вземат политически решения от двете страни на Атлантика, каза Нора Мюлер - експерт по международни отношения във фондация "Кьорбер".


0:55 ч.: 103-годишна полякиня пребори с лекота коронавируса 

Полякиня на 103 години се излекува от COVID-19 и вчера беше изписана от инфекциозна болница в Южна Полша, съобщиха от медицинското заведение, цитирани от Франс прес.
Това е най-възрастният човек в страната, победил коронавируса.

На 20 април възрастната пациентка постъпила в болницата в задоволително състояние, но след няколко дни дишането й се затруднило. Въпреки това като цяло жената е прекарала леко заболяването, уточни началникът на неврологичното отделение д-р Михал Глонек.
Пациентката прекарала по-дълго време в болница, защото се чакали резултатите от втория й тест, каза д-р Глонек, цитиран от агенция ПАП.
В момента възрастната пациентка не чува, защото батериите на слуховия й апарат отдавна са се изтощили, каза Глонек.

Възрастната дама живеела в дом за стари хора и според внучката й никога не е приемала антибиотици.
Полякинята обаче не е най-възрастният човек, преборил болестта. Рекордът държи 113-годишен испанец, чието излекуване беше обявено на 12 май.
Във Великобритания има 106-годишен оздравял пациент, а във Франция - също 103-годишен.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.