Бившият външен министър Даниел Митов е решил да заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, казва самият той пред "Свободна Европа". И смята, че е важно публично да говори за изводите, които е направил за себе си, наблюдавайки развитието на „този абсолютно безсмислен процес“.

Припомняме, че Митов, заедно със заместника си Христо Ангеличив бяха обявени окончателно за невинни от последна съдебна инстанция преди месец. Случаят бе от поредицата повдигнати обвинения на спецпрокуратурата срещу министри от кабинета "Борисов 2", които обаче не са партийци от ГЕРБ. (такива бяха казусите на военния министър Николай Ненчев, на здравния министър Петър Москов, чието дело още тече - б.р.). Конкретно - прокуратурата първо поиска Митов да отговаря за "престъпление по служба", а след това намали претенцията си до "злоупотреба с доверие" - за това, че МВнР е сключило договореност с Министерството на земеделието и храните да ползва временно за закупуване на самолетни билети "тяхна", избрана по Закона за обществените поръчки фирма. Причината - търговете на Външно с предмет "купуване на самолетни билети" се бяха забавили заради обжалвания. Според специализираното обвинение и Митов, и Ангеличин, трябваше да отговарят за действията си по неосигуряване на въпросните билети по реда на ЗОП, а с договор с земеделското министерство и за щети, изчислени от прокуратурата в размер на 494 000 лв. 

В крайна сметка и двамата бяха оправдани, като на последната съдебна инстанция дори прокурорът от Върховната касационна прокуратура не е поддържал версията на обвинителя от апелативната специализираната прокуратура, която иска от съда делото да се върне обратно в Апелативния спецсъд и да се гледа от нов състав. 

Сега по думите на Митов пред "Свободна Европа" серията от дела срещу представители тогава на Реформаторския блок „със сигурност беше използвана, за да се демонстрира някаква активност пред европейските институции и партньорските държави, с които сме свързани – с идеята, че всички тези външни фактори няма да задълбаят в детайлите“. А един от основните детайли, според Митов, е че през последните 30 години прокуратурата играе силна политическа роля, несъвместима с конституционно гарантираното разделение на властите.

„Съвременните автократи и държави с тенденция към автокрация си дават сметка, че не е нужно да организират масово изтребление на хора и да избиват политически опоненти, важното е да убият образа, да го унищожат, да посеят съмнения, които да бъдат напомняни перманентно. Оттам насетне вече този човек не представлява заплаха и го оставят да си живее някъде там и да се оправя сам“, казва той.

Бившият дипломат №1 подозира още, че случилото с него и действията на прокуратурата са свързани и с публично изразявани от него позиции срещу Русия.

„Аз съм убеден в едно – самият натиск да бъдат повдигани обвинения не само на мен, а и на други министри, до голяма степен е бил свързан с позициите ни по отношение на Русия. Моето обвинение беше повдигнато на 9 май (Денят на победата), достатъчно символика има в това. Аз не съм човек, който се занимава с някакви конспиративни теории, но това не е съвпадение – ясен беше целият контекст“, коментира Митов - „За мен факторът с геополитическата позиция спрямо Русия е най-силният в нашия случай от гледна точка на въпроса защо се е подела цялата тази кампания. За съжаление наблюдаваме и в чисти авторитарни модели като в Русия и други държави абсолютно същите механизми на действие срещу политическите противници. Допирните точки и еднаквостта на действие и модели са поразяващи.

В заключение Даниел Митов отбелязва, че един от най-големите проблеми на съвременна България е липсата на прозрачност в политическите процеси. А когато тази потайност е съчетана с използване на прокуратурата за политически цели, „трябва да е ясно, че това може да се случи на всеки и всеки трябва да се чувства засегнат“.