Държавната комисия по хазарта (ДКХ) и НАП са наложили общо глоби на стойност под 3 млн. лв. на оператори в бранша за целия период от 2015-а до 2019 г. А в същото време са "изпуснали" да забележат неплатени такси за почти 700 млн. лв. за същия период - 136 млн. лв. от които лихви на четири компании, свързани с обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Последното обаче все още е обект на "обследване от правоохранителните органи" дали става дума за престъпление или не. 

Това се разбра от разменени въпрос и отговор между депутата от БСП Румен Гечев и министъра на финансите Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол. Горанов по закон е принципал на ДКХ, назначава председателя и членовете й, избира и кой от състава на агенцията по приходите да е в комисията. НАП също е под шапката на финансовия министър. 

Повод за питането на Гечев е именно установените постфактум данни за неплатени такси от компании на Божков - на тази база депутатът се опита да разбере кога, от коя институция и под каква форма са правени проверки и ревизии на фирми от хазартния сектор и какви са резултатите. Попита и вярно ли е, че фирмите отчитат плащанията си към ДКХ на месечна база, кой приема и заверява тези отчети, както и кой определя режима за таксуване на отделните фирми с лизцензи за хазарт и правилата, по които плащат. Настоя и да разбере как точно финансовият министър е упражнявал контрол върху работата на ДКХ. 

Отговора си Горанов започна с обяснение как докладите на комисията по хазарта са публични, качени в интернет, а в тях се съдържала и подробна информация за работата й и резултатите от нея, в т.ч. и направените проверки на хазартни оператори и обекти. Все пак последва отчет в числа, от който се разбра: 

В периода 2015-2019 г. ДКХ е направила общо 3137 проверки по Закона за хазарта, като повече от половината от тях са по утвърден план за проверки, а останалите - по текущи сигнали, жалби, писма. В резултат са издадени 378 акта за нарушение, въз основа на тях - 350 наказателни постановления на обща стойност 1 411 000 лв. Отделно НАП е направила 815 проверки на лица, извършващи хазартна дейност, съставени са 506 акта и 254 наказателни постановления на стойност 190 319 лв. и е открила вземания след 31 извършени ревизии за 1 251 314 лв. - отново за целия 4-годишен период.

Горанов дори отчете, че година по година ДКХ е отчитала значително нарастване на приходите от такси за хазартна дейност - за 2016 г. в сравнение с предходната година ръстът бил 32,43%, или 30 млн. лв., за 2017 г.  - 10,81%, или 13 млн. лв., за 2018 г. - 13,72%, или около 19 млн. лв. и за 2019 г. - ръст на приходите от 8,5%, или 13,5 млн. лв. 

 
Като стана дума за начина, по който ДКХ е определяла кой хазартен оператор какви такси дължи, финансовият министър обясни, че това е станало с поредица от решения на комисията. Всяко правило обаче, което някак противоречи на законовата уредба, било нищожно и не пораждало правни последици.
Горанов пак разказа за 8-те акта, наложени на компаниите на Божков - "Ефбет", "Еврофутбол", "Ню геймс" и "Национална лотария", на обща стойност над 693 млн. лв., като 136 млн. лв. от тях са начислени лихви. 

В заключение обясни как в ДКХ по отношение на тези случаи е "допуснато е съществено нарушение, което се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не"

Гечев изслуша отговора и отново взе думата.

"От вашите отговори разбираме, че се намираме в някаква трагедия. 3137 проверки. На какво? На детските градини, детска градина "Люляче"!? (...) Вие рапортувате под 3 млн. са приходите от глоби, ама не могат да си съберат заплатите тези хора! Това е престъпление направо!

"Няма как да се избяга от отговора на въпросите - подписвате се за 5-има души членове на ДКХ - значи или са калинки, или са в опиянение някакво, или държат чадъра и се крадат тези пари. Некадърни ли са, или крадат заедно с крадците?

Гечев попита и защо в НАП на дирекция "Контрол" началник от 11 години е Васил Панов и въпреки това не е видял как едни 700 млн. лв. приходи ги няма. 

"Защо стои там? Какво правят тези държавни служители? Защо не го уволнихте веднага този човек?", настоя Гечев. 

Горанов обаче не се възползва от правото си на дуплика. И въпросът остана без реакция. Видно от отговора му (пълния текст, който Горанов прочете в залата, можете да видите тук) министърът така и не обясни той самият как е контролирал работата на ДКХ в годините. 

Васил Панов наистина от години работи в НАП, а до началото на тази година той бе част от Държавната комисия по хазарта, която се назначава от министъра на финансите, като влиза в комисията още през 2008 г. През февруари, след като започна акцията на държавните институции срещу хазартния бизнес на Божков, Горанов смени състава на комисията и Панов излезе от него.

Целият сюжет се разиграва на фона и на това, че преди дни Божков разпространи чрез страницата си във фейсбук скрийншотове от телефонен чат с потребител Vladi Goranov, в който се говори за "ценни инструкции" към председатели на комисията. Споменати бяха "девойката" и "Сашо", като според обясненията на самия Божков това са бившата председателка на ДКХ Мария Филипова и Александър Георгиев, който беше на поста след това. Вторият е сред обвиняемите покрай разследванията на прокуратурата по случая. Такъв е случаят и с предшественика на Филипова - Огнемир Митов, който също е с обвинение. Единствено за Филипова, която също е била начело на ДКХ в периода, в който компаниите били плащали по-ниски такси, няма акт на прокуратурата.