Китай е струпал войски по оспорвана отсечка от общата си граница с Индия в Хималаите, предава Си Ен Ен.

В интервю за дъщерен канал на телевизионната верига индийският министър на отбраната Раджнат Сингх говори за "значителен брой" китайски войници, разположени по т.нар. линия на действителен контрол.

Сингх каза, че Индия е взела реципрочни мерки и че разговори на високо ниво между страните предстоят в събота.

"Не искаме никоя страна да ни се покланя и ние няма да се покланяме пред никоя страна", заяви той.

Напрежения по индо-китайската граница, една от най-дългите в света, възникват периодично от 1962 г., когато двете страни водят кървава война в Хималаите.

На 1 юни говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян каза, че положението е "стабилно и под контрол" и че "двете страни могат да решат свързаните проблеми чрез установените гранични механизми и дипломатически канали".

Преди това обаче държавният "Глоубъл таймс" в Китай публикува информация за нови оръжия, които Пекин е разположил в оспорвания граничен район в отговор на това, което Китай приема като незаконно строителство на отбранителни съоръжения от страна на Индия в долината Галуан през май.

Американският държавен секретар Майк Помпео коментира в края на май, че Китай действа като типичен авторитарен режим. Той каза, че САЩ са готови да посредничат за решаването на териториалния спор.