ЦСКА-София също излезе с протестна позиция срещу вече отхвърления от Бюджетната комиисия на парламента законопроект на Валери Сиемонов за изменения в Закона за хазарта. 

В последните дни много български клубове, най-вече футболни, къде официално, къде с изявления в медиите (акционерът в "Левски" Константин Папазов) се обявиха против законопроекта най-вече заради прословутия чл. 4, ал. 4, в който е записано, че "хазартни игри в игрално казино и/или игри с игрални автомати се организират само в хотели с категория пет звезди, в курортни комплекси и населени места съгласно приложението към закона, както и в територии и населени места, отстоящи на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранично-пропусквателни пунктове".

Основни спонсори на тези клубове (или в процес на разговори за това - както в "Левски") са компаниите за залагания "Ефбет" и "Уинбет".

Публикуваната на сайта на ЦСКА-София декларация съществено се различава от останалите, тъй като в нея има две основни отлики. Там се говори за "гнила ябълка с актове за 330 милиона лева - откраднати пари от българския бюджет..."

Не се споменава коя е "гнилата ябълка", но по всичко изглежда, че става въпрос за "Еврофутбол". В края на март Държавната комисия по хазарта обяви, че засега временно отнема лиценза на букмейкъра с претенции за дължими публични вземания за държавни такси на стойност 328,9 млн. лева. 

Основен акционер в "Еврофутбол" е Васил Божков, а негови партньори там бяха братята Цветомир и Боян Найденови (собственици на "Ефбет") - от техните сигнали до прокуратурата започнаха проблемите на бизнесмена в края на миналата година. В началото на февруари Цветомир Найденов обяви, че продава за 1 евро своите 16 процента в "Еврофутбол".

Сред спонсорите на ЦСКА-София пък е "Уинбет" (WINBET) и клубът излиза в защита на компанията.

В края на откритото писмо на ЦСКА-София се казва следното (вторият различаващ се текст):

"В заключение, отговаряме на хилядите писма и запитвания , получени в клуба от нашите привърженици, че ръководството на ЦСКА по законен начин, през българския съд и с уведомяване на прокуратурата, е потърсило правата си за нерегламентираното използване на името и емблемата на клуба."

Това е по повод претенциите на клуба от Борисовата градина към ЦСКА 1948, който използва сходна емблема на тази, която попадна в активите на фалиралия ЦСКА, и за която придобината впоследствие от служителка на Гриша Ганчев запалянковска фирма "Ред енимълс" плати 8 милиона лева.

ЦСКА 1948, основен спонсор на който е "Ефбет", влезе в Първа лига за следващия сезон.

Ето пълния текст на позицията на ЦСКА-София:

"Уважаеми армейци и приятели на спорта,

Обръщаме се към цялата общественост във връзка с подготвените промени в хазартния бизнес, като изразяваме нашето мнение, че представения законопроект ще се отрази изключително неблагоприятно на пазара на труда, националния бюджет и отчисленията, които отиват за българския спорт.

С навлизането на невиждана икономическа криза след пандемията, запазването на работни места, плащането на такси и данъци към бюджета и подпомагането на спорта, са от изключително важно  значение.

Ние като отговорен клуб и данъкоплатец сме много доволни от сътрудничеството с „УИНБЕТ“. Една  почтена и толерантна компания, която е символ на коректност и загриженост към родния спорт. „УИНБЕТ“ има производство, което се котира в над 100 страни по света, което е и отлична реклама  за изнемощялата ни икономика и позитивен имидж за страната ни като цяло.

Наясно сме , че в този бизнес има и „гнила ябълка“ с актове за 330 милиона лева – откраднати пари от българския бюджет, в това число и от коректните  данъкоплатци. Това не значи обаче, че трябва да се ограничи цялата индустрия с този закон.

От тук изниква и страннния въпрос: защо акционерите на тази „ гнила ябълка“ продължават да ни облъчват и поучават всеки ден от най-големите български електронни и печатни медии? И кога българските институции ще положат усилия да се възстановят тези липсващи пари? Защото, както се вижда, с тези огромни финансови средства се организират политически проекти, незаконно се присвоява името и емблемата на друг клуб, та дори с тези ресурси се спонсорира и създават зависимости в цял футболен шампионат.

В заключение, отговаряме на хилядите писма и запитвания , получени в клуба от нашите привърженици, че ръководството на ЦСКА по законен начин, през българския съд и с уведомяване на прокуратурата, е потърсило правата си за нерегламентираното използване на името и емблемата на клуба."