Днес с вас сме на Куршската крайбрежна коса на руско-литовската граница. Няма да правим парелел между големи градове, а между села. За нас селото винаги е символ на разруха, нищета и безизходица. Но има различни села. Примерно край браздата с Литва има няколко малки селища – наши и на литовска земя.

Руско село и литовско село.

Ако не знаете какво е Куршската коса – това е уникален национален парк с невероятна красота. Всяка година тук се стичат стотици хиляди туристи. Литовците са създали истински рай с много музеи, ресторанти и хотели. Не разбирам защо не са го направили и у нас.

И в малките селца в Литва, примерно в Юодкранте с 900 жители, къщите са в превъзходно състояние – всяка е истинско съкровище. Такива селца можеш да видиш в Швеция и Норвегия.

Литовско село.

Не мога да си представя такова чудо в Русия. Защото не ценим историята, не ценим архитектурата.

Руско село.

Ние никога не смогваме да съживим селата. В Рибачьово са съградили няколко къщи за гости, но защо да го посещаваш, като отвъд е прекрасната Литва? Ето и Нида, на 20-ина километра от нашето Рибачьово, а разликата е колосална.

Нида е “столицата” на Куршската коса, едииственото по-голямо населено място в националния парк. Нида е жив паметник на архитектурата. Тук има музей дори на Томас Ман.

В руското село Рибачьово не възстановяват стари къщи.

Не срещнах нито един човек, решил да ремонтира къщата си.

Няма и път. Че защо са им пътища? Тук няма да срещнеш туристи, а местните хора са свикнали. Има обаче паметник на Великата отечествена война. Незнайно защо войникът е непропорционален.

Друго нещо е литовското село Нида, което процъфтява. Има и малко пристанище, където акустират яхти.

Литовско село.

В руската част на Куршската коса, в Зеленоградския район, през 2007 г. беше създадена специална икономическа зона с 4 участъка. Районът трябваше да се превърне в център за развитие на екотуризма в Русия, но за пет години (!) властите не успяха да привлекат нито един резидент, а сумата на частните инвестиции е 0 рубли.

Литовско село.

Даже се канеха да създадат “всесъюзен спа-център”, но през 2009 г. държавата замрази изграждането на инфраструктура. Така през 2012 г. просто ликвидираха ОЕЗ “Куршска коса”.

На границата между Литва и Русия все още гордо се вее знамето на Съветския съюз. Заедно с кръст.

 

Иля Варламов е руски опозиционер и блогър. Публикуваме репортажа му със съкращения.