Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел предложи на американския държавен секретар Майк Помпео двустранен диалог между Европа и САЩ за агресивното поведение на Китай.

Това съобщи самият Борел след визеоконференция на външните министри на страните членки и Помпео.

 
Диалогът трябва да бъде посветен на това, което биха могли да означават предизвикателствата на Пекин и за двете страни.

„Има проблеми, пред които сме изправени заедно в отношенията си с Китай и където близкото ни сътрудничество е много важно, за да ги решаваме заедно. Със сигурност тук влиза и ситуацията в Хонконг“, озтъкна дипломат номер 1 на ЕС.

Обсъден е бил и мирният процес в Близкия Изток. Министрите са изразили ясно позицията си срещу намерението на Израел да анексира части от Западния бряг. Особено настоятелна в това отношение е била Германия.

„Ние също бяхме много ясни за последствията от евентуална анексия на фона на перспективата за решение чрез две държави, както и за регионалната стабилност“, каза Борел.

Третата важна дискутирана тема е била Източното партньорство с акцент върху Украйна. И САЩ, и ЕС са потвърдили подкрепата са за страната. Те са мили категорични, че Русия трябва да изпълни задълженията си по Минските споразумения.

Същевременно първите дипломати на страните от ЕС са изразили съжаление за решението на САЩ да излязат от Световната здравна организация (СЗО). Те все пак се надяват то да бъде преосмислено.

Общо предизвикателство за всички е дезинформацията. Външни играчи вземат на прицел и ЕС, и САЩ. Затова Брюксел и Вашингтон са се разбрали да намерят начин да засилят партньорството си срещу тази заплаха.