"Левски" е пред угрозата да не получи лиценз от УЕФА за Лига Европа от новия сезон, обяви икономистът Петър Ганев пред бТВ. Повод за неговото гостуване беше предстоящото му влизане в Надзорния съвет на клуба от квотата на миноритарния акционер запалянковският Тръст "Синя България".

Това най-вероятно ще стане на Общото събрание на "сините" след месец - има воля за това от всички страни. Вчера Ганев е имал среща с големите акционери Наско Сираков, Константин Папазов и изпълнителния директор Павел Колев, на която е обсъден този въпрос, но и текущи, като например актуалното състояние на закъсалия финансово гранд.

“Водихме разговори. Аз се съгласих, тъй като съм оптимист, че “Левски” може да се отърве от всички зависимости, рече Ганев пред Антон Хекимян. - Може би за първи път може да стане. Това усещане преди го нямаше. Тръстът е в управителния съвет от години и се е срещал с всички собственици, които се сменяха в това време. 

Сега привържениците малко се успокоиха. Това, което се случи е, че отговорността падна върху Наско Сираков, акциите са в него. Това беше добър изход от ситуацията, предвид другите алтернативи акциите да са без ясна собственост. Оттам нататък е битка на всички левскари да се измъкнем, тъй като няма нищо подготвено, задкулисно, готово да реши някакви проблеми."

А какви са били тези зависимости?

"Зависимостите преди бяха видими при постоянните финансирания през дарения, заеми, политическо заиграване, чиято кулминация беше това разнасяне на акциите напред-назад..."

Той се спря обстойно на разговора си със силните хора на "Герена", след като Васил Божков и Георги Попов прехвърлиха собствеността на клуба.

"Вчера имахме среща със Сираков, Тити Папазов и Павел Колев и аз поне не останах с усещането, че има нещо извън тази стая. Това бяха хората, в чиито глави е всичко. Беше опознавателен разговор. Две са важните неща. Едното е каква е функцията на Надзорния съвет. Той надзирава, гледа как се управлява клубът, гарантира прозрачност. Но празрачност през документи, а не през разговори на добра воля, каквито има в момента.

На всеки три месеца трябва да заседава Управитеният съвет и да дава отчет, който е подписан, а не е някаква хвърчаща таблица. Да казва какви са финансите, каква са задълженията… Има ли големи договори, големи заеми, големи трансфери… И това е нещо, което ще се следи от квотата на привържениците", обясни Петър Ганев, който е старши икономист в Института за пазарна икономика.

Той добави следното:

"Моето участие не е гарантирано, предстои да бъде гласувано. Но самият акт, че ще има представител от квотата на привържениците, независимо дали аз или някой друг, показва, че пътят за прозрачност е отворен."

Тук той се спря и на горещата тема със задълженията на "Левски" и каква е причината евентуално да не играе в Европа. Ганев не конкретизира, но се казае за задъжения, натрупани от зимата насам, след като Националната лотария беше в невъзможност да финансира отбора.

"Текущото състояние е такова, че “Левски” най-вероятно след две седмици ще изгуби своя европейски лиценз, рече икономистът. - Това е нещо, което привържениците трябва да знаят. Има мониторинг от УЕФА - на всеки три месеца. До края на юни трябва да изплатим всички текущи задължения, които бяха натрупани по време на коронавируса. Спонсорът ни беше забранен, собственикът отиде в Дубай и т.н. В “Левски” имаше голямо забавяне на плащанията. Точната сума е шестцифрена, не е малка. Ако тя не се изчисти в следващите две седмици, “Левски” най-вероятно няма да може да играе в евротурнирите."

Той не е притеснен за далечното бъдеще, очерта оптимистична картина:

"В дългосрочен план картината не изглежда толкова черна, тъй като “Левски” е освободен от договори и тежести от гледна точка на източници на приходи. Тоест - име на стадиона, основен спонсор, какво пише на екипите, на паната на стадиона... Всички тези позиции за реклама и партньорство са отворени, което преди не беше факт. Имаше договори за три години напред и парите не са виждаха. Дългосрочно потенциалът е голям, особено ако привържениците и бизнесът повярват, че “Левски” е тръгнал по нов път."

Ганев не иска връщане на модела с един благодетел.

"Не трябва да тръгваме по този път. Ясно е, че ще има голям договор със спонсор. Така е и в другите клубове, но е важно дали той държи акции. Сега проблемът беше не само, че се спира договорът, а че и акциите ги нямаше. Другото е да не зависиш само от един източник, приходите да са много по-балансирани, да има адекватни постъпления от тв права, също така от феновете, което заради коронавируса спря… И голяма база от рекламодатели, спонсорства и партньорства. Пътят на "Левски" не е да се търсят благодатели през раздаването на акции. Най-сигурните са тези на Тръст "Синя България", които не са мръднали, а е така и по устав."

Ганев завърши с това, че пръв ще алармира, ако отново се стигне до зависимости. Но те проличат и без това в клуб като "Левски", изтъкна той.