Белгийски полицаи са упражнили насилие над чернокожа германска депутатка.

Това стана ясно в началото на сесията на Европарламента в Брюксел. За инцидента разказа самата потърпевша – Пиерет Херцбергер-Фофана от умерената група „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА).

Инцидентът станал вчера на Северната гара в Брюксел. Херцбергер-Фофана излязла от сградата и видяла как двама полицаи тормозят двама младежи. Евродепутатката направила снимка с телефона си, което е нещо напълно законно.

„Те дойдоха, изтръгнаха ми телефона и ме блъснаха към стената. Взеха ми чантата, искаха да ме претърсят. Когато казах, че съм евродепутат, не ми повярваха, макар да държах и двата си паспорта. Поискаха ми и картата за пребиваване в Белгия. Не можем да  подминаваме подобно насилие“, каза Херцбергер-Фофана.

Тя говори преди първите дебати, които бяха посветени на антирасистките протести след смъртта на Джордж Флойд.

Председателят на ЕП Давид Сасоли обеща да поиска разяснение от белгийските власти. Той е убеден, че те го дължат.

В дебатите участва и председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Как Фон дер Лайен реформира германската армия

„Не знам какво означава да бъдеш чернокож. Не знам какво значи цветът на кожата ти да е черен или да принадлежиш към малцинство – етническо, религиозно или полово. Никога не съм имала опита да се отнасят към мен по различен начин само заради външния ми вид. Не знам какво е да те гледат с подозрение всеки ден на улицата, когато пазарувам, търся работа, жилище. Повечето от нас в тази зала не го знаят. Но знаем едно нещо – че много хора го знаят“, каза развълнувана Фон дер Лайен.

Тя бе категорична, че с толерирането на расизма трябва да бъде приключено веднъж завинаги. За него трябва да се говори ясно и открито, а не само да бъде заклеймяван.

Дори по тази тема председателката на ЕК има личен спомен. Тя разказа, че докато била министър на отбраната на Германия, тогава системата за набиране на военнослужещи била такава, че често не оценявала качествата на кандидати, владеещи арабски и фарси. А при мисии зад граница тези умения можели да спасят живота на много военни.

След анализ била направена малка стъпка, но в правилната посока, изтъкна Фон дер Лайен. И такива хора се набират, което е добре за въоръжените сили на страната.

Редица евродепутати заклеймиха расизма, както и неонацизма.

Предците на Джамбазки се сражавали с оръжие в ръка, а не крали обувки

Не пропусна да се изкаже и българският евродепутат Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).  Както винаги той обвини в лицемерие комунистите и изобщо левичарите.

„Всички животи имат значение. Да отричаш и да твърдиш, че животът само на една раса има значение – това е расизъм, господа левичари. Расизъм е да твърдиш, че само една раса има вина, че само една раса е важна“, каза той.

И посъветва левицата да избере коя теза да защитава – или че всички животи са важни, или расистки по същността си тези.

Джамбазки обвини левичарите в лицемерие, защото използват една смърт – тази на Джордж Флойд, за да натрупат политически капитал.

Депутатът ги посъветва, докато размахват знамето със сърпа и чука, да се замислят колко души са погубили комунизмът и болшевизмът в целия свят.

Лицемерие е и оправдаването на вандализма, каза Джамбазки и разказа как неговите предци са се борили срещу турското робство честно, с оръжие в ръка, а не са грабили магазини, обувки и дрехи.

„Вменяването на вина заради произхода е нечестно и нередно. Вменяването на вина на една раса е изключително подло политическо действие. Опитвате се да накарате някой да се чувства виновен от произхода си. Не, това няма да се случи. Аз не само че не се срамувам от своя произход и своята нация. Напротив – гордея се с древната и велика нация, ня която принадлежа“, завърши българският консерватор.