Да има ли дебати за водата на Марс, за нуждата от повече карлсоновци в ЕС или нови борби с вятърни мелници, как българинът брани родината си и как вандалите ще дойдат за евродепутатите.

Всичко това се съдържаше в изказването на българския евродепутат Ангел Джамбазки (ВМРО) пред Европарламента в Брюксел. Той се изказа от името на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) на дебатите за изсичането на горите в Амазония.

„Трудно мога да си представя по-неподходящо време за такъв разговор", започна Джамбазки.

И отбеляза, че ЕП се занимава с този проблем в момент, в който Европа се тресе от протести, милиони европейци загубиха работните си места, вандали грабят магазини и пренаписват европейската история.

„Река Амазонка не минава пред нито една държава членка, в която живеят вашите избиратели и хората, които с данъците си издържат тази институция. Трудно може да се намери по-точна единица мярка за непригодност и безполезност. По-странен биха били само дебатите за липсата на вода на Марс. Но не смея да ви го предложа, за да не взема да го видя в следващия дневен ред“, продължи българският „консерватор“.

След това той премина към една от любимите си теми – пакетът „Мобилност“, срещу който недоволстват България и още няколко страни от ЕС, но който почти със сигурност ще бъде одобрен. Джамбазки се възмути как тази зала говори за чистота на въздуха, когато гласува и ще гласува за това хиляди камиони да се разкарват празни из Европа и да замърсяват въдуха на европейците. Което по думите му е дебелоочие и нахалство.

Оттам нататък депутатът премина към проблема с колониализма и извинението:

„Отново чухме в дебрите на Амазония за колониализма, патернализма, привилегията на белия европеец, че трябва да се извиняваме, че имаме историческа вина. Ако си мислете, че с извинение, коленичене, унижение, самобичуване, авторасизъм ще спечелите повече гласове, дълбоко грешите. Ако мислите, че оправдавайки бунтовете и варварщината, ще получите подкрепа, грешите. Когато свършат с магазините и парфюмите, ще дойдат за вас.“

Според Джамбазки така започва всяка революция, която вее червеното знаме със сърпа и чука. Тя първо бие, после граби магазините, после идва за частната собственост. Депутатът посъветва колегите си да видят историята на болшевишка Русия, на окупацията на Източна Европа и България.

И продължи:

„Но аз не възразявам. Който има съмнения за своето колониално минало или срам, нека се извинява. Но не очаквайте от нас, не си губете времето да се извиняваме за нещо, за което не сме виновни. Българинът не коленичи, не се унижава, не проси милост, когато на вратата дойде грабител, поробител или варварин. Когато това се случи, ние, българите, стоим здраво на краката си и с крепка десница браним своето отечество, култура, род и родина.“

В заключения Джамбазки очерта какво очаква от ЕП в бъдеще:

„Желая ви успех със защитата на Амазонка – безспорно епични, планетарно важни дебати. Когато дойде следващ такъв за повече карлсоновци с перки в ЕС или за нуждата от нови борби с вятърни мелници по Дон Кихот – обадете ми се, ще дойда и ще дебатираме.“

 

Клуб Z припомня:

Защо дебатите за Амазония са важни

Снимка Уикипедия

Амазонската джунгла е най-голямата екваториална гора в света. Тя заема площ от 5,5 милиона квадратни километра. Ако беше отделна държавна, тя щеше да бъде на седмо място в света по територия след Русия, Канада, Китай, САЩ, Бразилия и Австралия.

Разположена във водосборния басейн на река Амазонка в Южна Америка, Амазонската джунгла притежава най-голямото биоразнообразие на планетата. Огромни части от нея обаче все още не са проучени. Много често са откривани първобитни племена, които дори нямат представа за цивилизацията.

Амазонските гори са смятани за „белите дробове“ на планетата. Те произвежат една пета от глобалното количество кислород, което е от огромно значение не само за Южна Америка, но и за целия свят, включително и за Европа.

Сега това е сериозно застрашено заради пожарите и обезлесяването.

Горите в Амазония са безогледно изсичани, тъй като местните почви се оказват плодородни за кратко време. И затова фермерите разширяват земите си за сметка на джунглата.