Лекари, медицински сестри и лаборанти от болницата във Велинград подадоха колективна оставка, но към момента продължават работата си.  Там сега се лекуват седем болни с коронавирусна инфекция, още пет са в изолатор.

Общинската болница не разполага с условия за лечение на пациенти с коронавирус, отбелязват лекарите

„Разочаровани сме от начина, по който получаваме разнопосочни указания и заповеди за лечението на пациенти с COVID-19“, отбеляза д-р Наско Ванков от неврологичното отделение на лечебното заведение пред бТВ. „Ние не сме хора, които се страхуват, избрали сме тази професия и разбираме рисковете за себе си и за семействата си, но в нашата болница нямаме условия за лечение на това заболяване“, каза още той. Според него болницата, която е малка и построена през 1953 г., не отговаря на санитарно - хигиенните условия за бъде лекувани пациенти с коронавирус. Входът за болницата е само един, така че се създава предпоставка за смесване на потоци и разпространение на заразата.

За управителя на болницата във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев оставката на колегите му е израз на разочарованието им. 

"Персоналът е принуден да работи в условията на спешност и да гледа болни с COVID-19 едновременно при намален личен състав и при наличие на доста пенсионери“, описа той ситуацията пред БНР.

„След отпадане на извънредното положение имаше указания от министерството, че болните трябва да се лекуват в инфекциозни клиники. В болницата ни няма инфекциозно отделение. Има обаче филиал на „Спешна помощ“, който непрекъснато кара пациенти от 3 общини, които обслужваме в условията на спешност. Ние сме се подготвили, в рамките на възможността на една общинска болница, и сме създали отделен сектор. Входовете са едни и същи…“, допълва той като описва ситуация, която повече или по-малко може да се отнася до всяка общинска болница в страната - много изисквания и малко възможности.

В болницата е възможно да се настанят максимум 10 пациенти с коронавирусна инфекция.

Тя обслужва 60 000 души от 3 пазарджишки общини.

Според директорката на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова едва от този месец болницата във Велинград е започнала да лекува пациенти с коронавирусна с оглед повишените нива в Родопската част на областта.

"Нито едно лечебно заведение, което е лекувало, не е ощетено, така че обяснения от рода на незаплащане не са състоятелни", твърди тя.

От здравната инспекция в Пазарджик заявиха още че болницата сама е поискала да лекува болни с COVID-19 и становището на лекарите сега ги учудва

Чашата на търпението на медиците от Велинград преляло след обвинения, че отказват да приемат пациенти с COVID-19.

В писмо до медиите по повод оставката им те обясняват, че се чувстват унижени от кмета на Сърница Неби Бозов, който ги обвини в отказ да лекуват хора с COVID-19, както и че са обезпокоени и оскърбени от „безотговорното политизиране на случаите" на зараза в Доспат, Грашево и Сърница.

Сърница се оказа част от огнище на заразата, която тръгна от работниците в предприятие за детски играчки в Доспат.

Според Неби Бозов е имало жена от Сърница, която час и половина е престояла в линейка, след като болницата във Велинград е отказала да я приеме.Като гова се е стигнало до намесата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Не може всеки път да се търси господин Карадайъ или някой друг политик - господин Борисов или.... Има институции, които бяха безпомощни в този случай. Обажда ми се директорът на Спешна помощ - Пазарджик: Имате жител от Сърница, който стои в линейката час и половина, но той в момента е с вързани ръце. Той носи цялата отговорност, но никой не му приема пациента. На мене ми звъни директорът на болницата и казва: "Ние не получаваме пари за COVID-19". Всеки е с някаква различна версия", обясни Бозов пред БНР.

Отговорът на медиците е заявената колективна оставка. От болницата настояват и очакват намесата на здравното министерство.