Консерваторът Анджей Дуда лесно спечели първия тур на президентските избори в Полша, което обаче не му гарантира победа на балотажа, предават днес световните медии.

Според резултатите от екзит-половете, публикувани късно в неделя, Дуда има 41,8 процента от гласовете, а главният му съперник, либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски - 30,4 процента. Официалните резултати от първия тур се очакват утре.

Балотажът между двамата е насрочен на 12 юли. Сега те се опитват да сформират коалиции от привържениците на останалите девет кандидати.

Тшасковски обещава, ако бъде избран, ще наложи вето на всички нелиберални закони, приемани от управляваща партия на Дуда - “Право и справедливост” (П и С). Тя няма достатъчно голямо парламентарно мнозинство, за да отхвърли ветото му.

Рафал Тшасковски. Снимка АП/БТА

Дуда, които се опитва да разшири кръга на избирателите извън твърдия електорат на ПиС, набляга на това, че той е гарант на щедрата ѝ социална политика. Той залага и на реториката срещу ЛГБТ, съчетана с дълбоката му лична и партийна свързаност с католическата църква, която има силно влияние в Полша.

ПиС понижи възрастта за пенсиониране и даде месечни надбавки за дете от 500 злоти (219 лева). 

Полша обаче е в нарастваща изолация в ЕС заради спорни реформи в правосъдието, за които Европейската комисия казва, че позволяват изпълнителната власт да контролира съдебната. Затова от края на 2017 г. страната е обект на най-тежката наказателна процедура в ЕС - за отнемане на членски права.