Усмихнат, скромен и леко притеснен. Това са първите ми впечатления от младия художник Николай Славчев. Развълнуван е, днес се открива негова изложба в Американския център на Столична библиотека, организирана от Клуб Z и с огромната подкрепа на Столична община. Докато разглеждам картините му, у мен остава едно чувство на позитивизъм. Платната му са жизнени и цветни, предимно пейзажи и няколко абстракции. 

"Есенен пейзаж"

Замислям се как може да си толкова позитивен, когато животът ти е наистина труден. Както разказа колегата Емо Тонев в брой 3 на списание "Клуб Z", Николай е на 28 години, рисува от близо 18. Роден е във Видин, сега живее в Белоградчик. Израстнал е в домове за деца, в момента е безработен. И въпреки трудностите продължава да се усмихва, не се е предал. В картините му няма гняв, напротив - заредени са с настроение. Споделя ми, че рисуването го прави щастлив и му носи радост. Младият художник мечтае, не за богатства и лукс, а за работа и собствено жилище. Иска да има доходи, за да може да посещава частни уроци по рисуване и да си купува материали. 

"Трявна" - любимата картина на Николай.

Надява се повече хора да видят картините му. От разговора с него разбирам, че той не вижда само позитивното. Не се оплаква, надява се да успее. Казва ми, че е важно човек да не се отказва и да има желание и воля да постигне нещо. Историята му не ме натъжава, напротив. Приятно ми е да видя един млад човек, който иска да успее и не спира да се бори за това. 

"Залез"