Бързото покачване на случаите на коронавирус в Германия е много тревожно. Това обяви ръководителят на Институт "Роберт Кох" Лотар Вилер. Той призова гражданите да спазват дистанция и да носят маски.

„И на мен ми се иска пандемията да е вече в миналото и да се върнем към нормалния живот, но, дами и господа, за съжаление тя не е отминала още. В момента се намираме в пика й. Ние трябва да попречим на този вирус още веднъж да се разпространи бързо и неконтролируемо", подчерта Вилер пред журналисти на първата си пресконференция от седмици.

Според него небрежност е причината зад постоянното покачване на новите случаи в Германия.

„Увеличението е свързано с факта, че ние станахме небрежни. Призовавам ви да спазваме дисциплина и да носим маски и да спазваме дистанция от метър и половина от другите“, призова още той.

Новите случаи на коронавирус в Германия се увеличиха почти двойно във вторник до 633. Вилер разкри, че 3611 нови случая са потвърдени в страната за последните седем дни след появата на множество малки огнища.

„Все още не знаем дали това е началото на втора вълна, но може да е. Но аз съм оптимист, че ако спазваме правилата за хигиена, ние можем да я предотвратим, зависи от нас“, обяви германският специалист.

Междувременно Германия предупреди гражданите си да не пътуват до някои части на Испания, включително популярната туристическа дестинация Каталуния заради ново увеличение на случаите с коронавирус.

Министерството на външните работи на Германия промени препоръките си за пътуване до Испания и конкретно до Арагон, Каталуния и Навара.