Президентът Доналд Тръмп дълбоко развълнува вчера политическата сцена в САЩ с призива си да се отложат президентските избори на 3 ноември. Причината - държавният глава смята, че чрез гласуването "по пощата" резултатът няма да бъде легитимен и затова трябвало да се изчака, докато епидемията се поуспокои. 

Двете камари на Конгреса трябва да гласуват отделно, за да предизвикат отсрочка на изборите, което би било чудо предвид мнозинството демократи сред Камарата на представителите. 

Но нещо почти толкова вероятно вече се случи - множество републиканци, които бяха твърди поддръжници на президента дори и в най-тежките му периоди, отправиха вяли критики.  

Най-директен може би бе републиканският сенатор от Айова Чък Грасли:

"Мога само да кажа, че няма значение какво казва един човек в тази страна. Ние все още сме правова държава и искаме да следваме закона", цитиран от Си Ен Ен.

Губернаторът на Ню Хемпшър Крис Сунуну се зарече, че неговият щат ще гласува през ноември, както е предвидено.

"Точка по въпроса", каза той, цитиран от "Бизнес инсайдър".

Призивът му бе подкрепен и от сенатора на Флорида Марко Рубио.

"Ще ми се да не го беше казвал, но нищо няма да се промени: ще има избори през ноември и хората трябва да са сигурни по този въпрос".

Конгресменката от Уайоминг Лиз Чейни, която ръководи групата на републиканците в Камарата на представителите, каза:

"Съпротивата на тази идея сред републиканците е непреодолима", оповести тя, цитирана от Асошиейтед прес.

По-обран, но все така категоричен бе председателят на републиканците в Сената Мич Маконъл, който увери, че датата на изборите е "изсечена в камък". 

"Никога в историята на страната ни, по време на войни, рецесии и Гражданската война, не сме провеждали изборите в определено време. Ще намерим начин да направим същото и на 3 ноември", обеща той.

Други видни американски сенатори като Линдзи Греъм от Южна Каролина, Том Тилис от Северна Каролина, Тед Круз от Тексас и Мит Ромни от Юта - също се възпротивиха на идеята за отлагане на изборите.

Може би се чудите защо видни представители на Републиканската партия не желаят по-рязко да осъдят изявлението на президента. Все пак мандатът на президентската администрация е вписан в Конституцията (20 поправка), а консервативната партия безспорно е по-силната защитничка на правната уредба на страната. 

Истината е, че на 3 ноември ще се проведат и избори за всичките 435 места в Камарата на представителите и за 35 от 100 постове в Сената. Въпреки че позициите на Тръмп сред републиканския електорат са сериозно разклатени, обикновено кандидатите, които той подкрепя на местни избори, в крайна сметка печелят.

Крайната цел на Тръмп обаче може да е свързана не толкова с датата на изборите, колкото с подкопаване на изборните резултати, ако загуби.
Допитванията в момента сочат, че Тръмп значително изостава от Байдън в редица ключови щати като Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган и Флорида (които той спечели преди 4 години).

Президентът не отрече, че се опитва да хвърли съмнение върху изборните резултати, когато директно беше попитан за това на вчерашната пресконференция. Той многократно спомена перспективата от фалшифициране на гласовете.

"Не искам да отлагам. Искам изборите да се състоят. Не искам обаче и да чакам три месеца и след това да се разбере, че всички бюлетини липсват и изборите не означават нищо", каза Тръмп и предупреди, че са възможни "нечестни избори".

Предложението на Тръмп предизвика недоволство и на личности извън сферата на политиката. Най-точна оценка на ситуацията може би направи актьорът Рон Пърлман ("Хелбой", "Името на розата", "Живот на скорост") в туитър.

 

 

"През последните 20 години е имало 0,00006 процента фалшификации чрез гласуването "по пощата" на президентски избори. Тръмп иска да отложи изборите, защото знае, че има 0,00006 процента шанс да спечели".