Председателят на чешкия Сенат Милош Вистърчил, който е на посещение в Тайван, заяви днес, че китайският външен министър Ван И се намесва във вътрешните работи на Чехия, като отправя заплахи във връзка с визитата на чешката делегация на острова, предаде агенция ЧТК, цитирана от ТАСС.

По време на посещението си в Германия Ван И каза, че Китай ще накара Вистърчил "да плати висока цена за своето недалновидно поведение и политически опортюнизъм". Китайският дипломат подчерта, че Пекин няма да си затваря очите пред тази, по думите му, "откровена провокация, която поставя под съмнение"принципа за единен Китай". Според Ван И със своите действия Вистърчил си е спечелил за врагове "1,4 милиарда китайци".


В отговор председателят на чешкия Сенат изказа съжаление от изявлението на китайския външен министър, които според него представлява намеса във вътрешните работи на Чехия.

"Ние сме свободна страна, която желае да има добри отношения с всички", каза той и изрази надежда, че въпреки посещението му в Тайван ще бъдат запазени взаимноизгодните и прагматични отношения между Прага и Пекин.

Китайското посолство в Прага заяви вчера, че председателят на чешкия Сенат е пренебрегнал "успешното китайско-чешко сътрудничество" и, "ръководейки се от собствените си политически интереси", е извършил "сериозна намеса във вътрешните работи на Китай".

Вистърчил пристигна в Тайпе в събота начело на делегация от 90 бизнесмени и политици, сред които пражкият кмет Зенек Хржиб. Против това посещение се обявиха президентът Милош Земан и премиерът Андрей Бабиш, а чешкото външно министерство се дистанцира, отбеляза ТАСС, цитирана от БТА.