Бъдещето на енергийния комплекс "Мини Марица-Изток" ще бъде обсъдено на спешна среща във вторник, осми септември. За това съобщиха днес от правителствената пресслужба. 

От съобщават, че днес премиерът Борисов е провел среща с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и представители на синдикатите на „Мини Марица-Изток“. В разговора се включил по телефона и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Именно по време на този разговор било взето решение да бъде свикан спешно Браншовият съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката с участието на национално представителните синдикати „КТ „Подкрепа“ и „КНСБ“.

Целта е в този формат да бъдат обсъдени перспективите за решаване на отворените въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“. Срещата ще се проведе във вторник, 8 август, от 11 часа в сградата на Министерството на енергетиката. 

Според официалния пресцентър на МС минната дейност в района на Стара Загора е била обсъдена и с кмета на града. По-конкретно - помощта на дърважата към комплекса по време на пандемията. Става ясно, че "Мини марица-Изток" е получила пореден транш по схемата 60/40 в размер на 104 000 лв. 

Припомняме, че само преди две седмици двата синдиката поискаха от Борисов ясни гаранции за бъдещето на енергийния комплекс. Миньорите искат някакви гаранции, че структурата нямало да "тръгне по стъпките на АЕЦ Козлодуй". Беше поискано и увеличение на цената на въглищата, както и гарантиран от държавата заем. 

В същото време ТЕЦ "Марица изток 2" продължава да генерира стотици милиони лецецо загуба на годияна база, основно поради високите квоти за въглеродни емисии, които трябва да плаща, а цената на квотите се повишава всяка година.