263 са новите случаи на коронавирус у нас. През последното денонощие са направени 4853 PCR теста.

Информацията дойде от главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който беше в Нова тв.

На Единния информационен портал за разпространението на коронавируса данните не са обновени, проблемите били технически. 

Актуалната информация се появи след 8 ч. сутринта.

Според нея има 7 починали през последното денонощие. Общият брой на загубилите живота си от началото на годината е 832-ма.

В болница са 857 души. От тях 47 са в интензивни отделения.

Излекуваните към 2 октомври са 153-ма.

Разпределението по области е: Благоевград - 24; Бургас - 18; Варна - 32; Велико Търново - 1; Видин - 2; Враца - 5; Габрово - 2; Добрич - 8; Кърджали - 13; Кюстендил - 2; Ловеч - 5; Монтана - 8; Пазарджик - 7; Перник - 2; Пловдив - 22; Разград - 1; Русе - 1; Силистра - 3; Сливен - 5; Смолян - 3; София-област - 6; София-град - 54; Стара Загора - 19; Търговище - 10; Шумен - 4; Ямбол - 6.

Ден по-рано след около четиримесечно прекъсване бяха подновени брифингите за COVID-19.

Вчера случаите на новозаразените бяха 286.

"10 души заразяват 11"

„Има ръст при заразените с COVID-19. В сравнение с двете предишни седмици той е малко над 50%, което е неприятно. Все пак обаче сме под 300 случая дневно, което ни поставя във втората половина на класациите в ЕС”, каза още той.

"Характерното са вируса е, че е доста динамичен. Август и септември задържахме ниска заболеваемост. В края на септември започна лек ръст. Страната с най-висока заболеваемост в Европа е Черна гора, а те бяха обявили, че са се справили с вируса", каза още доц. Кунчев.  

Той уточни, че бройката на положителни случаи е на база на изследванията, които се правят. 

„В момента 10 души заразяват 11. Т. е. 50 000 заразяват около 60 000. Това е много, но не е достатъчно, за да се стигне до колективен имунитет, който да спре пандемията. Ако продължим още 2-3 години, и това ще стане, но нямаме време да чакаме. Дай Боже, да дойде ваксина и тя да е ефективна”, каза още Кунчев.

В София се чака плавен скок на случаите с 10-20%

През следващите седмици се очаква плавно повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в столицата, заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев по бТВ. Той прогнозира, че скокът на новозаболелите ще бъде от порядъка на не по-малко от 10 – 20%, ако няма някакъв драстичен взрив.

„Анализът показва, че в месеците юни и юли заболеваемостта на София е била 2 пъти над средната заболеваемост на страната, докато в месеците август и септември тя е четири пъти и половина по-ниска от средната за страната. Това е следствие на няколко моделиращи фактора. Първо, нека да отчетем това, че август и септември е ваканционен период и нямаше хора в София, учениците също не бяха на училище. Това са част от факторите“ , каза Пенчев, който обясни, че според епидемиолозите София като град и столица е една бомба, която не се знае кога ще избухне.

„Лично аз се надявам да е в малък процент това плавно покачване, но нямаме точни и ясни критерий“, добави той.

Противно на широкоразпространеното мнение в обществото сред заразените има хора, които са участвали в протестите, показват епидемиологично проучване, което прави РЗИ.

210 души са нарушили наложената им карантина в столицата през изминалия месец. Столична РЗИ изпитва недостиг на кадри, 200 души няма как да покрият София, системата е напрегната, работата е денонощна, 7 дни в седмицата, каза д-р Пенчев.

Сред новозаразените с коронавирус в София има и служителка на РЗИ-София, който се е инфектирал от детето си, което е ученик. Това е можело да блокира работата на РЗИ, ако заразата се беше разпространила в службата, съобщи Пенчев. Установени са контактните лица на служителя и са предприети съответните действия. Тя е работела в администрацията на РЗИ и не е обикаляла обекти. Засега заразата в столицата не се разпространява дифузно, а имаме огнища в училища и детски заведения. Опасното е, че повечето деца карат инфекцията безсимптомно като в гореописания случай и разпространяват болестта по-нататък, каза директорът на РЗИ-София