ЕС трябва да положи допълнителни усилия за съгласуване на действията за пресичане на разпространението на COVID-19.

Това заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след края на двудневната специална среща на върха на ръководителите на страните членки в Брюксел.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен уточни, че се обсъжда въвеждане на общи правила за определяне на местата, където разпространението на болестта достига тревожни равнища. Целта е изготвянето на единна цветна карта на ЕС, в която безопасните места са в зелено, а опасните - в оранжево и червено.

Лидерите на 27-те държави призоваха Съвета на ЕС заедно с Комисията да активизират още повече усилията за цялостна координация в работата по разработването и разпространението на ваксина на равнището на Съюза. Призивът се съдържа в заключенията на срещата.

Същевременно продължават  преговорите за обвързването на европейските бюджетни разходи със състоянието на върховенството на закона в страните членки, допълни Щарл Мишел. Той определи въпроса като труден и изтъкна, че е необходима обща политическа воля за постигането на решение.

Както се очакваше, Съветът огласи списък с 40 представители на режима в Беларус, на които се налагат санкции. В него липсва името на президента Александър Лукашенко – също очаквано.

Остават нерешени най-съществените въпроси, свързани с Брекзит и бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, каза Урсула фон дер Лайен. Като пример бе посочено искането на ЕС за равни условия за бизнес, защото това е въпрос на честност и прозрачност.

„Искаме споразумение, но не на всяка цена“, категорична бе Фон дер Лайен.

Няма пробив, но е възможно постигането на споразумение, посочи след Съвета германският канцлер Ангела Меркел.

Същевременно европейските ръководители поискаха ЕК да определи стратегически области, в които Съюзът прекалено много зависи от други страни. Макар в заключенията имената им да не са споменати, явно това са САЩ и Китай. Комисията трябва да предложи мерки за намаляване на тези зависимости, включително чрез диверсифициране на веригите на производство и доставки, поддържане на стратегически запаси, както и насърчаване на производството и инвестициите в Европа.

Според лидерите европейската промишленост трябва да бъде по-конкурентна, автономна и устойчива, след като пандемията от COVID-19 разкри зависимостта на Съюза от Китай при производството на лекарства.

ЕС определи като приоритетни цифровите и зелените технологии и иска да помогне за прехода на икономиката, като използва голяма част от Фонда за възстановяване на стойност 750 милиарда евро, за да даде тласък на растежа след пандемията.