Предизвестено - депутатите от правната комисия в парламента одобриха единствената номинация за нов председател на ЦИК с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". Тя бе внесена от ГЕРБ и е на досегашния дългогодишен говорител на комисията Александър Андреев. Той попадна преди години в ЦИК като номинация от страна на БСП. Вече е откъм настоящите управляващи.

Депутатите в правната комисия днес изслушаха Андреев. Но сред управляващите, оказа се, никой нямаше желание да пита. Тази работа остана за опозицията в лицето на левицата и ДПС. А самият единствен кандидат не отговори нищо конкретно по въпроса как ЦИК ще се справи с организацията на машинното гласуване, което - с оглед на отхвърленото вето на президента Румен Радев над Изборния кодекс, остава една от опциите за гласуване. Но пък е задължително да бъде осигурена. В същия този Изборен кодекс цялата отговорност по осигуряване - не е ясно дали чрез наем или покупка, на машините, логистиката по тях и въобще всичко, е вменена именно на ЦИК. И разтоварена от изпълнителната власт.

„ЦИК ще прилага закона такъв, какъвто бъде приет - законът е приет вече. В тази връзка ЦИК няма как аз да я ангажирам с определен отговор, тъй като това е въпрос, който трябва да бъде обсъден на самата комисия“, заяви Александър Андреев, попитан за предстоящата организация и отговорност. Припомняйки, че комисията е колективен орган.

Все пак Андреев намекна, че в кодекса (току що окончателно приет) липсват разпоредби, които да регламентират процеса по организация на машинното гласуване - придобиването на машините, тяхното складиране, обслужване, охрана, сертифициране, одитиране, транспортиране. „Надявам се, че тези въпроси ще намерят своя отговор, тъй като трябва да позволят на ЦИК да осъществи машинното гласуване“, заяви той.

Декларира обаче, че изборната администрация се радва на „отлично сътрудничество с изпълнителната власт“. 

Това - въпреки че в последно време ЦИК, от която Андреев и сега е част,  водеше писмена кореспонденция с правителството, в някои от случаите едностранна, а до избора на нов председател се стигна след оставката на проф. Стефка Стоева. Оставката бе подадена официално "по лични причини", а де факто - заради желанието на властта - изпълнителна и парламентарно мнозинство, да прехвърлят отговорностите по машинния вот изцяло на ЦИК. 

Крум Зарков от БСП и Хамид Хамид от ДПС бяха активните депутати с въпроси към кандидат-председателя на изборната администрация, но конкретика в отговорите за машинния вот така и не последва. На въпрос на Хамид дали очаква законодателите да отворят отново Изборния кодекс, Андреев обясни отново, че ЦИК ще направи възможното да рилага закона. 

„Винаги съм приемал ЦИК като експертен орган, в който независимо, че са номинирани членовете от политически сили, те участват в заседанията и взимат решения със своята експертност. Всеки един от членовете й би могъл да бъде председател, защото тук надделява експертността, а не политически настроения или политическа воля“, заяви Андреев.

Това е вторият опит за избор на нов председател на ЦИК, след като след оставката на Стоева никоя парламентарна сила не предложи неин наследник при първата обявена процедура. 

В петък предстои избора на единствения кандидат от пленарната зала.