Още един учител загуби битката с COVID-19 в петък.

Подобни тъжни новини стават все по-чести

Заместник-директорът на столичното 32-ро средно училище "Св. Климент Охридски" Надка Васева, която е била с положителна проба за коронавирус, е починала. Това съобщиха за БНР от учебното заведение.

В него в момента с положителен тест са общо петима преподаватели. По искане на ръководството на училището, в момента в него присъствено се обучават само учениците от 1 до 4 клас.  Останалите са на дистанционно обучение. 

Без хотели, които искат да са карантинни, във Велико Търново

Нито един хотел в област Велико Търново не е заявил желание да стане карантинна база за COVID-19. До пролетта се затварят знакови туристически обекти в архитектурния резерват Арбанаси, съобщи БНР. Информацията идва на фона на заявката, че хотелиерският бранш е в готовност да предостави над 3 хиляди легла за изолиране на болни с COVID-19 и контактните с тях. Това бе обещано на среща между вицепремиера Марияна Николова с борда по туризъм и асоциацията на хотелиерите у нас.

117 са хотелите, хижите и къщите за гости в област Велико Търново, в които се предлагат близо 5000 легла. Нито един хотелиер в региона не проявява желание да преотстъпи на държавата базата си за болни с COVID-19 или за настаняване на карантинирани, съобщи Петър Стефанов, председател на областната организация на БХРА, цитиран от БНР. Той уточни, че при крайна необходимост ще бъдат осигурени стотина хотелски легла.

Леглата за болни с коронавирусна инфекция в лечебните заведения се увеличават. Остава въпросът кой ще лекува и ще се грижи за болните, особено в болниците в по-малките населени места, се разказва в репортаж на БНР. Много лечебни заведения вече подадоха заявления и за осигуряване на медицински персонал и за доброволци, които да помагат.

Лекар в болницата в Ловеч получава основна заплата 840 лева, сестрите получават между 660 и 700. Почти една трета от болницата е заета от пациенти с коронавирус. Директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска търси персонал. "Поне две сестри доброволци назначаваме", споделя тя. 

Общинските болници в областта също изпитват глад за медицински специалисти. Основните заплати на сестрите са 770, лекарите получават малко повече, обяснява и управителят на общинската болница в Луковит д-р Иван Иванов. И добавя:

"Повечето от лекарите работят на две места – работят не само в болницата, работят в извънболничната помощ и там изкарват също някакви пари."

Всеки, който рискува живота си, трябва да получи възнаграждение, категоричен е болничният управител и прилага това на практика, за да привлече желаещи да работят в COVID секторите.

Това обаче е смешно възнаграждение, коментира д-р Иванов, според когото е нормално заплатите на лекарите да бъдат от 1500 до 2000 лева, а на медицинските специалисти между 1200-1400 лева.

Според управителя на общинската болница в Тетевен д-р Невелина Ганева въпреки трудностите лечебното заведение е в стабилно финансово състояние. Медицинските специалисти предпочитат да отидат в детски градини и училища, отчита тя.

"Не може да се сравнява работата на една сестра в детски градини, в детски ясли, в училища. Не може да се сравнява работата на една сестра в тежко отделение за 750 лева и на една сестра, която ще е в детската градина. Това са абсурдите. Ние сме търговски дружества. Ние не можем да увеличим заплатите при положение, че нашите заплати се определят от това, което е влязло в болницата, от пациентите. Те намаляват, пациентите. По-евтините пътеки в малките болници...", добавя д-р Ганева.  

Управителят на белодробната болница в Троян д-р Цветомила Дудевска твърди, че въпреки по-високите заплати там, лекарите в момента не работят за пари, но са ужасно уморени.

"Искат да си свършат коректно работата и се надяват потокът с пациенти да понамалее", казва д-р Дудевска.