Бившият френски президент Никола Саркози се изправи днес пред съд в Париж в процес, където е обвинен в корупция. Той и още двама подсъдими са застрашени от затвор до 10 години и глоби от по €1 млн.

Саркози (65 г.), който беше държавен глава от 2007 до 2012 г., е обвинен, че с помощта на адвоката си Тиери Ерзог (65 г.) е предложил на висшия магистрат Жилбер Азибер (73 г.) кариерно израстване в замяна на секретна информация за друго съдебно разследване, свързано с бившия президент.

Днешното съдебно заседание беше отложено за четвъртък, след като адвокатът на неявилия се в залата Азибер помоли за това заради влошено здавословно състояние на подзащитния си. Съдът нареди да му бъде направено медицинско изследване.

Саркози пристигна в съда в Париж, заобиколен от своите адвокати и бодигардове в присъствието на десетки журналисти, предаде АФП. Очаква се процесът да продължи до 10 декември, ако не бъде пак отложен. 

Делото е безпрецедентно в историята на Петата република, отбелязва телевизия BFM TV. От досегашните президенти в нея е бил осъден само предшественикът на Саркози, Жак Ширак, през 2011 г. (за фиктивни назначения в кметството на Париж, докато е бил кмет на столицата), но той никога не се е явявал пред съда заради крехкото си здраве.

Саркози и Ерзог са обвинени, че са предложили служебно израстване на Азибер срещу данни от секретно подслушване на бившия президент, което съд е разпоредил през 2013 г. заради друго разследване срещу Саркози - по подозрения, че изборната му кампания през 2007 г. е била финансирана от режима на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи. Той беше свален от власт и убит през 2011 г. след бунт, подкрепен от водени от Франция и Великобритания въздушни удари в Либия. 

Данните от засекретеното подслушване, които според обвинението Саркози е получил, са свързани с друго дело, в което бившият държавен глава има интерес - т.нар. афера "Бетанкур". Там Саркози беше поискал и спечели прекратяване на делото.

Следователите са забелязали, че в стенограмите от подслушването Саркози е обещавал да даде рамо за назначаването на Азибер на желан от него пост в Монако, а след това, когато бившият президент е разбрал, че го подслушват, е твърдял, че не е правил никакви постъпки в полза на магистрата и той не е получил назначението.

Саркози, по професия адвокат, според френските медии е във войнствено настроение, не се признава за виновен и възнамерява да се защитава агресивно с аргумента, че е недопустимо да бъдат шпионирани разговорите между адвокат и негов подзащитен.

Саркози е подсъдим и по още едно дело, което се очаква да започне напролет - т.нар. афера "Бигмалион", където заедно с още 11 обвиняеми той ще бъде съден за незаконно превишаване на разходите по изборната му кампания през 2012 г., когато той загуби вота от социалиста Франсоа Оланд.