Къде са отишли над 100 милиона лева, събрани от пътни глоби през последните три години, се оказа въпрос с повишена трудност за вътрешния министър Христо Терзийски.

Или поне това става ясно от негов отговор на въпрос на двама депутати от левицата, зададен писмено в рамките на парламентарния контрол. Георги Свиленски и Димитър Данчев питат за разходването на парите, събрани във Фонда за безопасност на движението (ФБД). Целта на фонда към МВР е "осигуряване на средства за дейности по контрола на движението по пътищата и за подобряване на безопасността на движението по пътищата" и той основно се захранва от наложените по Закона за движението по пътищата глоби, установени с технически средства.

Свиленски и Данчев, и двамата членове на комисията по транспорт в Народното събрание, питат конкретно:

- какъв е размерът на средствата, постъпили във фонда през 2017 г., 2018 г. и 2019 г.;

- каква част от тези постъпления са средства от глоби за нарушения, установени с технически средства и системи и каква - средства от дарения и други приходи;

- за какви дейности и в какъв размер са разходваните средства;

- какъв е конкретният размер на средствата, разходвани за конкретна дейност;

- какъв е размерът на наличните средства във фонда към ноември 2020 г.

От отговора става ясно, че събраните за посочените три години средства са над 100 милиона лева, но изразходвани от тях са едва 16 милиона.

Според наредбата за условията и реда за управление на средствата от фонда, актуализирана за последно през декември миналата година, той се захранва от глоби, наложени заради пътни нарушения, дарения и други приходи. Парите постъпват по сметка на МВР. По-любопитно е за какво се харчат. Наредбата изрично посочва:

"Средствата от фонда се разходват за следните дейности по контрола на движението по пътищата и подобряване на пътната безопасност".

Или за: проектиране, изграждане и поддръжка на технологични системи за контрол на движението по пътищата; доставка и поддръжка на технически средства и оборудване за контрол на движението по пътищата; дейности, насочени към повишаване на административния капацитет на структурите на Министерството на вътрешните работи, осъществяващи дейности, свързани с безопасността на движението по пътищата; информационни кампании и дейности, насочени към превенция в областта на безопасността на движението по пътищата; обучение и опазване на живота и здравето на децата като участници в движението по пътищата; други дейности за подобряване на безопасността на движението по пътищата.

Посочено е и следното:

"Превишението на приходите над разходите по фонда в края на годината е преходен остатък и се използва по предназначение през следващата година."

Какво обаче отчита вътрешният министър в отговор на депутатския въпрос?

Първо, става ясно, че единствените приходи във фонда за трите описани години са от наложени глоби - няма дарения или други. А те са, както следва:

- 2017 г. - 23 693 831 лв.

- 2018 г. - 34 114 424 лв.

- 2019 г. - 51 400 707 лв.

Или общо над 109 милиона лева.

Разходвани от тях са:

- 2017 г. - 4 278 116 лв.

- 2018 г. - 5 696 296 лв.

- 2019 г. - 6 096 372 лв.

Или малко над 16 милиона лева.

С тази кратка справка отговорът на министъра се изчерпва по същество. Няма данни относно това как точно са изразходвани средствата, нито какви са средствата във фонда към ноември. Описва се само, че административната процедура, според която "средствата от ФБД постъпват в бюджета на МВР, т.е. те са част от държажвния бюджет и са включени в консолидираната фискална рамка". Така че се управлявали според Закона за публичните финанси. Цитиран е текст от закона, според който "министърът на финансите може да извършва компенсирани промени между бюджети по взаимно предложение на първостепенните разпоредители с бюджет, без да се променят целта и предназначението на средствата, включително чрез промяна на бюджетните им взаимоотношения с централния бюджет".

С други думи, министърът на финансите може да преразпределя тези средства, като те обаче пак би следвало да отидат за повишаване на безопасността на пътищата. На този етап обаче няма отговор колко, как, на кого и за какво конкретно са дадени тези над 100 милиона и дадени ли са изобщо - каквото е изискването в наредбата - остатъкът да се използва по предназначение през следващата година. Както и колко са парите във фонда към ноември 2020-а.