Известният южнокорейски режисьор Ким Ки Дук е починал на 59-годишна възраст от COVID-19.

Тъжната вест дойде от Латвия, където той се е намирал от 20 ноември. Режисьорът е искал да купи имот в балтийската държава и да кандидатства за гражданство, според информация на местни медии.

Ким Ки Дук има „Златен лъв“ от фестивала във Венеция през 2012 г. за „Пиета“. Носител е на „Сребърен лъв“ за най-добър режисьор от същия кинофорум от 2004 г. за филма „3-Iron“ („Стик № 3“), през 2004-а получава „Сребърна мечка“ от Берлинския филмов фестивал за „Самарянката“ и през 2011 г. печели „Особен поглед“ от Кан за „Aриранг“. Има две номинации за „Оскар“ за чуждоезикова продукция.

Той се смята за един от най-ярките представители на източноазиатското кино.

Международният му пробив е с филма „Островът“ - на Международния филмов фестивал в Торонто. Британският съвет за филмови класификации забавя прожекциите на филма „Островът“ (2000) в Обединеното кралство заради наличието на насилие върху животни във филма. За спорните сцени с жаба, която е пребита и одрана до смърт, както и за риба, която е разчленена, режисьорът коментира: „Сготвихме всичката риба, която използвахме във филма и я изядохме, изразявайки своята признателност. Извършили сме доста жестокости в моите филми. И ще изпитвам чувство на вина до края на живота си.

През последните години режисьорът имаше проблеми в собствената си страна. През 2017 г. и 2018 г. той беше обвинен в сексуален тормоз от четири жени. Делото за клевета, което заведе, не завърши в негова полза.