Виктор Лилов

Театрите са превърнати в евтини кабарета. Това заяви пред Нова тв музикалният рподуцент и мениджър Виктор Лилов, който е един от артистите, обявили се категорично срещу връщането на Вежди Рашидов като министър на културата. Коментарът на Лилов трябваше да обори директора на Сатиричния театър Калин Сърменов, според когото театралната реформа е абсолютен успех и показва, че Рашидов е „визионер“ и „мисли в перспектива“.

"Нека да кажем въпросната театрална реформа какъв успех е. Една година се опитваме да намерим сцена за моноспектакъл. Абсолютно невъзможно е в България да се постави дебютна работа на дебютен режисьор. В резултат на тази реформа театрите се превърнаха в евтини кабарета, които поставят евтини спектакли. Никой няма да даде шанс на млади режисьори. Когато субсидиите, делегираните бюджети са на база продадени билети директорите на театрите, щат - не щат, се ориентират към евтин репертоар. Евтин в смисъл на качества. Да не говорим за други неща, които Рашидов не е направил", заяви Виктор Лилов.

После извади и други примери за неуспешното първо управление на Рашидов като министър.

"Знаете ли, че на пръсти се броят преводачите от български език на чужд? Знаете ли, че факултети по славистика в западни университети се закриват? Това ли е помощта за българската култура. На практика чуждите държави нямат достъп до българска литература. Тя се крепи единствено на добрата воля на няколко преводачи. Това ли е реформата? Знаете ли бюджетът за помощ на книгата колко е? 40 000 лева. А имаме милиони дадени за някакъв Лувър, който не знаем за какво е предназначен", добави Лилов.

И си пожела „да спрем да се връщаме към прословутата фраза „От какво ме е страх? От министъра на културата, или от културата на министъра". Според него Рашидов не е технократ и няма визия какво трябва да се случи в тази сферата на културата през следващите 10-15 години.