Прокуратурата започва досъдебно производство по т.нар. най-мащабна кражба на електроенергия в историята на ЧЕЗ, при която бяха установени огромни кражби на ток за копаене на криптовалута в селско ТКЗС. 

Злоупотребата бе разкрита на 12 декември. Екипи на ЧЕЗ и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в с. Хераково, община Божурище, заради установени от аналитичното звено на енергодружеството аномалии на потреблението в района - в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото.

Открито е незаконно присъединение към мрежата. Чрез него са захранвани инсталирани трансформаторни машини в сградата, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за копане на криптовалута.

По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства. А от дружеството уточниха, че само за денонощие, се е черпило количество енергия в размер на 40 000 квтч. А загубите ги плащало дружеството. Те на час се равнявали на месечните сметки на 4-5 домакинства.

Анализи се правят ежедневно, а отделът за борба с кражбите на електроенергия извършва проверки непрестанно, в работни и почивни дни. Работата по установяване на кражбата в с. Хераково започна веднага след констатиране на промените в потреблението в района и е заловена за кратко време. Екипите на ЧЕЗ и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията.

Днес оттам дадоха кратък брифинг. Установена е фирмата собственик на сградата, както и такава, на която тя е била дадена под наем. Арестувани все още няма. Ще се проверяват и двете дружества, в т.ч. дали сделката за наем не е била фиктивна - като прикритие. От полицията отказаха да съобщят и какъв е размерът на загубите в парично измерение.

Очаквайте подробности