"Сега се нуждаем от братство повече от всякога", заяви папа Франциск в традиционното си коледно обръщение "Урби ет орби" ("Към града и към света"), предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"В този исторически момент, белязан от екологична криза и сериозни икономически и социални дисбаланси, задълбочени от пандемията от коронавируса, се нуждаем повече от всякога от братство, основаващо се на искрена любов, на способността да приемем различния от нас човек, да съпреживеем страданията му, да се грижим за някого, който не е част от нашето семейство, националност или религия. Той е различен, но е наш брат или сестра", каза главата на Римокатолическата църква. 

В обръщението си за Рождество папата призова страните да споделят ваксините си срещу коронавируса и подчерта, че издигането на стени от национализъм не може да спре пандемия, която не признава граници, посочва Ройтерс.

Ваксината срещу коронавируса трябва да е достъпна за всички, на първо място за слабите и нуждаещите се. Не бива да допускаме прояви на национализъм и индивидуализъм по отношение на ваксините, каза Франциск. Той призова също да не се поддаваме на "законите на пазара и патентите, и да ги издигаме над законите на любовта".

Папата се помоли на Бог за мир във всички точки на войни и конфликти - от Нагорни Карабах и Източна Украйна, през Ливан, Либия и Сирия, Ирак и Йемен, до Близкия изток и Източното Средиземноморие.

Тази година обръщението не бе от балкона на базиликата "Свети Петър", както друг път, а от зала в Апостолическия дворец. Посланието му беше предавано по телевизията и в интернет, а причината е пандемията от коронавирус и ограниченията срещу разпространението й. 

"Дори и в най-тежки времена християните трябва да имат вяра в Бог", каза папа Франциск по време на белязаната от пандемията литургия на Бъдни вечер, на която присъстваха малко вярващи и бяха взети и други предпазни мерки срещу коронавируса.

Бог винаги ни обича с по-голяма любов от тази, която питаем към себе си. Благодарение на това той влиза в сърцата ни, каза папата. 

По думите му идването на Бог в нашия свят е великолепен дар. А макар да е заслужавал да се роди като най-великия от царете в най-скъпия палат, Исус е бил роден в бедност и с това ни казва, че всеки парий е божие чедо.

Около 200 свещенослужители и миряни присъстваха на литургията преди Рождество, вместо обичайните няколко хиляди. Те седяха на разстояние един от друг и носеха маски.