Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Няма връзка между ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" срещу COVID-19 и смъртта на възрастни хора, които са били имунизирани с нея. С това становище излезе Институтът по обществено здраве на Норвегия, съобщава Евронюз.

В доклада на здравния орган се препоръчва да има оценка на медицинското състояние на стари хора с лошо здраве преди те да бъдат ваксинирани.

От началото на ваксинационната кампания, която в Норвегия започна на 27 декември, по подобие на страните от ЕС, в скандинавската страна беше регистрирана смъртта на 33-ма възрастни хора. Всички те преди това са били инжектирани с първа доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех".

13-те случая, които са проучени много внимателно досега, са на хора, които са били много стари, с много крехко здраве и със сериозни болести. Това обясни директорът на института Камила Столтенберг.

"Трябва да помним, че в заведения с медицински грижи за стари, болни хора в Норвегия всеки ден почиват по 45 души. Така че не е установено да има повишена смъртност и тя да се дължи на ваксините", добави тя. 

Норвежкият лекарствен регулатор обяви притесненията си миналата седмица като подчерта, че обичайните странични ефекти от иРНК ваксините като температура или гадене "може да са допринесли за фаталния край при някои пациенти в тежко състояние".

Няколко страни са регистрирали смъртни случаи при хора, на които е била инжектирана доза, но здравните власти смятат, че връзка с ваксините няма.

В понеделник от "Пфайзер"/"Бионтех" коментираха пред АФП, че "ще работят с лекарствената агенция на Норвегия, за да бъде събрана повече релевантна информация" като припомниха, че кампанията в скандинавската страна започна с възрастни хора, които живеят в домове с медицински грижи.

"Някои са много стари с болести, а някои са и терминално болни", подчертаха от "Пфайзер".

Властите в Норвегия се опасяват, че случилото се може да бъде използвано като антиваксърска пропаганда. 

Все пак оттам подчертават, че ваксинационната кампания продължава по план. В страната не е регистиран отлив на желаещите да се имунизират. В скандинавската държава има високо ниво на доверие към ваксините. Според последните данни над 48 хил. души в Норвегия са имунизирани. В страната живеят 5,4 млн. души.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.