Заради пандемията от коронавирус на инаугурацията на 46-ия президент Джо Байдън отсъстваха стотиците хиляди симпатизанти, които традиционно заглушават церемонията по предаване на властта.

Но за малцина именити гости се намери място на Западната тераса на Капитолия. За настроението на Байдън, първата жена вицепрезидентка Камала Харис, присъстващите високопоставени конгресмени и бивши президенти се погрижиха звезди като Лейди Гага, Дженифър Лопес и Гарт Брукс.

След като сенаторите Ейми Клоубъшар и Рой Блънт откриха церемонията, Лейди Гага изпълни националния химн на САЩ - "Знаме, обсипано със звезди".

 

Изпълнителката работи съвместно с администрацията на Барак Обама, докато Байдън бе вицепрезидент на САЩ, по кампанията "Зависи от нас", която се бори срещу сексуалното насилие в университетските кампуси. 

Дженифър Лопес изпълни "Тази земя е твоята земя" на Уди Гудри - точно преди Байдън да изрече президентската клетва.

Месеци наред певицата критикуваше администрацията на Тръмп заради провала в борбата с пандемията от COVID-19. В началото на 2021 г. над 400 000 американци са починали от коварното заболяване, като пропорционално по-висок е броят на жертвите от малцинствен произход.

 

За българската публика присъствието на кънтри титана Брукс едва ли прави особено впечатление. Но това със сигурност не се отнася за доскорошния президент Доналд Тръмп и неговите симпатизанти, тъй като преди 4 години музикантът отказа да присъства на инаугурацията на републиканеца.

През 2017 г. Брукс извини отсъствието си с натоварен график. Но с твърдо изразената си готовност да уважи встъпването в длъжност на Байдън, той със сигурност ще загуби част от твърдите си почитатели - жанрът "кънтри" е доста по-популярен сред консервативните американци от южните щати. 

Въпреки голямата конкуренция шоуто определено открадна 22-годишната тъмнокожа поетеса Аманда Горман, която представи поемата си "Хълмът, на който се катерим", малко след като Байдън положи клетва като 46-ия президент на САЩ.

Горман споделила по-рано пред Асошиейтед прес, че текстът на произведението й е бил наполовина готов на 6 януари, но след щурмуването на Капитолия тя го завършила още същата вечер. Можете да го проследите във видеоклипа по-долу.