"Дворецът" в Геленджик, на руското Черноморие, който според опозиционера Алексей Навални принадлежи на президента Владимир Путин, е собственост на един или няколко предприемачи, каза пред журналисти днес прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Кремъл смята за некоректно да разкрива имената на въпросните бизнесмени, добави той.

Отговаряйки на въпрос дали са известни собствениците на „двореца“, Песков каза:

"Очевидно е, че собственикът е предприемач... Всъщност това е голям обект, той е добре известен в Геленджик... И един или повече [предприемачи] пряко или косвено притежават този обект."

Прессекретарят заяви, че Кремъл "няма право да разкрива имената на тези собственици".

„И ние няма да направим това, просто не би било правилно“, обясни той.

Коментирайки забележка на журналист, че във филма от разследването си Навални не нарича самия президент собственик на съоръжението, говорителят на Кремъл каза:

„Не съм съгласен с вас. Това разследване твърди, че това е дворецът на Путин и че е построен за Путин... Силно не съм съгласен с вас тук."

Песков припомни, че, освен че отрече да е собственик на двореца, Путин вчера заяви във видеоконферентна дискусия със студенти, "че нито той, нито неговите роднини имат и нямат отношение към този обект, камо ли да го притежават“.

Забранена за полети зона

Говорителят отклони към Федералната служба за охрана и Федералната служба за сигурност въпрос за това има ли действително над Геленджик и защо зона, забранена за полети.

"Свържете се там. Това са отделите, които трябва да отговорят на тези въпроси, защото това са въпроси, които са в тяхната компетентност", каза Песков и добави, че "не би било съвсем правилно да се говори от Кремъл по тази тема".

"Едно е, ако наистина говорехме за президентската резиденция, тогава бих могъл да ви предоставя информация. Но тъй като това няма нищо общо нито с президента, нито с държавните резиденции, тук просто не можем да направим това", обясни прессекретарят на държавния глава.

Той призова да се изчака появата на коментари от ФСО и ФСБ (съответно Федералната служба за охрана и Федералната служба за сигурност - бел. ред.).

"Знам, че сме препратили там някои медийни апели. Затова смятам, че отговорите ще дойдат след още известно време", каза Песков.

Песков потвърди, че не знае Путин някога да е бил в тази резиденция.

"Нямам информация, че той някога е могъл да посети този дворец", каза говорителят. 

"Другари, светът е много по-разнообразен от частния дворец", каза в заключение той и добави, че има много дворци "и те по правило са частни".