Софийският апелативен съд е потвърдил по-тежкия вариант на присъдата на акушерката Емилия Ковачева, точно колкото й даде първата инстанция - 18 години затвор. Това съобщава News.lex.bg.

Ужасяващият случай, при който тя блъска часове наред бебето Никол в "Софиямед", стана в нощта срещу 18 април в 2015 г. и отогава делото обикаля по инстанциите. След като градският съд осъди акушерката, която е работила на няколко места, на 18 години, през ноември 2019 г. САС занижи наказанието с 2 години.

Между другото, тогава станаха ясни потресаващи подробности - как е работила Ковачева, която е от Самоков, вдовица е и се е грижела за две учащи деца. Заради допълнителни 60 лв. на смяна, тя често изкарвала в нарушение на трудовото законодателство по две 12-часови смени, като така спестявала и пътни от прибиране до дома. 

Така само за март 2014 г. Ковачева е поела седем 24-часови дежурства.

САС прие, че "изброените многобройни нарушения на трудовото законодателство от страна на работодателя в значителна степен са улеснили извършването на деянието от страна на подсъдимата Ковачева."

Въпреки това - за болница "Софиямед" не последваха никакви последици.

Именно така делото се озова във ВКС. Върховните съдии го върнаха на САС, приемайки, че съдиите там неправилно са занижили присъдата, уважавайки смекчаващи вината обстоятелства.

Сега "Лекс" напомня, че пред ВКС бащата Румен Димитров заяви, че дори не е гледал записа от побоя над новородената му дъщеря, защото, ако го е бил направил, вече щял да бъде от другата страна, на подсъдимата скамейка. Според бащата няма наказание, което да е справедливо заради причиненото им от подсъдимата - защото няма как да върне здравето на детето, което след случилото се е развило епилепсия.

Новото решение на САС може отново да бъде обжалвано, но предишният състав на ВКС вече обяви, че няма основание за налагане на най-тежките наказания на Ковачева – доживотен затвор или доживотен без замяна.