Две българки може да си оспорват поста генерален секретар на ООН.

Това става ясно от публикация на англоезичния сайт на Си Си Ти Ви - централната китайска телевизия.

Това са Ирина Бокова - в момента генерален секретар на ЮНЕСКО, и току-що преизбраната за втори мандат бразилска президентка Дилма Русеф, чийто баща е българин.

2016 година може да бъде знаменателна за жените, се казва в публикацията на Си Си Ти Ви. Възможно е да имаме първата жена президент на САЩ и може би първата жена генерален секретар на ООН.

Все още няма официален списък на кандидатите и вероятно няма да има, но вече се спрягат много имена, продължава статията под заглавие „Спорове около изборния процес в ООН". Освен имената на Ирина Бокова и Дилма Русеф, се споменава и името на бившата новозеландска премиерка Хелън Кларк.

Обикновено генералният секретар на ООН е малко известна фигура от не толкова значима държава, отбелязва Си Си Ти Ви. 

Изтичането на втория мандат на Бан Ки Мун поставя на дневен ред избирането на нов ръководител на iветовната организация. Южнокореецът ще заема поста до 31 декември 2016 г.

Полубългарката Дилма Русеф може да се окаже конкурент на Ирина Бокова в борбата за шефското място в ООН.

Повечето кандидати за негови наследници все още не са обявили официално намерението си да се състезават за високия пост. Новият шеф на организацията встъпва вдлъжност на 1 януари 2017 г. По тази причина не става ясно защо китайската телевизия спряга като бъдещ генерален секретар Дилма Русеф. Нейният втори президентски мандат изтича в края на 2018 г. Освен това нито Бразилия е незначителна държава, нито Дилма е личност без сериозно влияние.

Досега ООН не е била оглавявана от представител на Източна Европа„ Мнозина смятат, че сега е дошъл редът на този регион. Заради кризата в Украйна обаче това може да не се случи.

Наскоро френският в. "Фигаро" писа, че Ирина Бокова е в най-изгодна позиция за генерален секретар на ООН. Според изданието тя е еднакво удобна и за САЩ, и за Русия. Бокова ще има подкрепата и на Париж, защото говори френски и е застъпник на франкофонията.