Конспирации за очертаващо се ново парламентарно мнозинство и политически совалки за запазване на настоящото. 

Под този надслов премина днешният парламентарен ден. Докато малобройно количество депутати питаха премиера и министрите в рамките на редовния контрол, из кулоарите се редеше ново управление. 

Първо от ДПС кротко обявиха, че двамата избрани с преференции техни депутати Гюнай Хюсмен и Муса Палев, са изключени от парламентарната група на Движението. Мотивът: не били спазили джентълменско споразумение, дадено пред ръководството, че ще се откажат от местата си в Народното събрание в полза на партийните листи. Хюсмен измести Нигяр Джафер, а Палев - бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев. И двамата не станаха депутати. Остана обаче отворен въпросът защо ДПС Палев и Хюсмен изключва от ПГ чак сега, при положение, че новият парламент бе конституиран на 27 октомври, т. е. преди месец. 

Бареков като приятел и говорител на Борисов

Случайно или не, малко по-късно в кулоарите дефилира лидерът на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков. Официалната причина за появата му, както твърдят от ББЦ, е била да поздрави председателя на ПГ на коалицията Светлин Танчев за избирането му за шеф на парламентарната комисия по европейските въпроси.

Междувременно, ей така, Бареков реши да сподели с медиите новина, която ни носи от Брюксел - че европейски партньори са поискали от премиера Бойко Борисов да се отърве от подкрепящата правителството коалиция Патриотичен фронт и в частност - от НФСБ на Валери Симеонов. 

"Тази седмица имах срещи с ЕНП, със социалистите и с либералите, които ясно заявиха, че мястото на Патриотичния фронт не може да бъде в управляващото мнозинство на проевропейски ориентирана държава. Ако премиерът Борисов не се реши на тази крачка, следващата седмица в Брюксел на него ще му сe наложи да води нелицеприятни разговори", предупреди Борисов Бареков.

"Разговорите, които той ще води там няма да са приятни. Лично съм го предупредил, че проблемът, който има, е привличането на НФСБ. Формацията е разпозната със статут на основател на партия "Атака", която не се ползва с добро име в ЕП. Борисов вече подава ясни сигнали в свой стил към патриотите, с които да разберат, че не са желани", каза от името на лидера на ГЕРБ Бареков.

И вплете в сценария двамата отлъчени от ДПС и Ана Баракова, която стана независим депутат още дори преди да е влязла в парламента.

"Чувам, че двама депутати от ДПС са се откъснали. Дано това не е сделка и сега мнозинство да се прави с тях и с Баракова", подметна Бареков.

Ще има ли нов златен пръст

В действителност, ако Фронтът оттегли подкрепата си за кабинета, ГЕРБ ще може да разчита на 118 депутати. С тримата нечленуващи в групи обаче се оформя мнозинство от 121. Хюсмен и Палев обаче дадоха заявка, че няма да гласуват с герберите.   

"Когато видим кой как ще гласува за бюджета, ще стане и ясно защо има двама изключени депутати от редиците на ДПС", посочи контриращо Бареков.

Въпреки това фактът, че Движението реши чак след месец да освободи двамата неджентълмени, както и че това се случи спокойно, без обичайните скандали, политически декларации, обвинения и обяснения, съпътстващи досега отлюспването на независими депутати, в съчетание с назначенията на НПСД, срещу които е Фронтът, веднага породи съмнения за тайни договорки между ГЕРБ и ДПС за подкрепа.  

На нас подкрепа не ни трябва 

На обвиненията в конспирация за "отърваване" от Фронта и сформиране на ново мнозинство отговори Красимир Велчев (ГЕРБ). 

"Ние нито сме се договаряли с тях, нито сме водили някакви разговори с тях, нито ще водим разговори с тези депутати", отсече Велчев.

"Има правителство, който иска да го подкрепя, който не иска - да не го подкрепя", каза в допълнение.

Малко преди това в кулоарите лидерът Борисов заяви, че е готов да управлява и в ситуация на кабинет на малцинството, без подкрепата на Фронта, като изтъкна като мотив добруването на държавата, а не на партията си.

На килимчето на Фронта

Паралелно с тази сюжетна линия се развиваше и друга - преговори между Патриотичния фронт и Реформаторския блок в стаята на патриотите. Пръв влезе здравният министър, който е и зам.-председател на ДСБ Петър Москов, а зад него щракна и ключът на стаята. Навярно като предпазна мярка от журналисти. Малко по-късно към преговорите се присъединиха и съпредседателите на групата на Блока Радан Кънев и Найден Зеленогорски.

Поводът, по-точно поводите, за разговорите между двете формации са назначенията на кадри на протурската  (по определението на Патриотичния фронт) НПСД, част от РБ, в средния ешелон. Става въпрос за Орхан Исмаилов, който стана зам.-министър на отбраната и Веселин Пенев, назначен в сряда за областен управител на София-град. И двете заповеди за назначаването им са подписани от Бойко Борисов. 

От Фронта от две седмици настояват за освобождаването на Орхан Исмаилов, но назначаването на Пенев, който е и зам.-председател на НПСД, допълнително нажежи обстановката. От Фронта заявиха, че ще решат да оттеглят ли подкрепата си за правителството.

Не можем да отстъпваме постоянно

Днешните совалки обаче като че ли не дадоха резултат и ситуацията остана в замръзналото положение, в което е от две седмици. От Блока бяха лаконични, че разговорите продължават, а от Фронта обявиха, че във вторник най-сетне ще се събере политическият съвет на коалицията НФСБ и ВМРО и ще вземе решение.

"Не можем да оптстъпваме постоянно", подчерта обаче Валери Симеонов (НФСБ) и даде заявка, че решението, което ще бъде взето във вторник, ще бъде окончателно.

Депутати от управляващата коалиция споделиха, че не става въпрос за някакъв сериозен катаклизъм за подкрепата за кабинета, а за целенасочено поведение от страна на лидера на НФСБ. Причината е, че в началото на декември партията ще има конгрес. Лидерството на Симеонов не било поставено под въпрос, но под въпрос била електоралното одобрение - именно заради заявената подкрепа за правителството.