Реформаторският блок ще премине в следващия етап и след време ще има нова форма, заяви днес вицепремиерът Меглена Кунева пред БНР. Нейните думи са в отговор на речта на Радан Кънев вчера, който каза, че РБ трябва да е единен и изброи няколко варианта за бъдещето на Блока  - да се превърне в единна партия, в която партньорите да запазят своята самостоятелност или да е "стегната политическа федерация с политическо лидерство". Подобна теза изказа днес и здравният министър Петър Москов.

"Никога не сме се противопоставяли на това да се намери форма, в която РБ ще премине в следващия етап. Следващата форма със сигурност ще има, ние искаме това да се случи, трябват правила, трябват стъпки и ако мода да предам мнението на колеги, с които от Движение България на гражданите, трябва ни пътна карта на възстановяване на доверието." заяви Кунева.

Според нея обаче реформаторите трябва да се концентрират предимно върху управленската си програма, която трябва да се изпълнява и отчита пред обществото.

"Колкото пъти се отдалечим прекалено от нея, толкова пъти оставяме не само нашите членове, но и много широк кръг хора в недоумение – „Всъщност те за какво се събраха“," каза тя.

Кунева коментира и важността на съдебната реформа. Според нея, тя е пряко свързана с възможностите за икономически растеж:

"Разбираме ли, че ако има корупция, няма инвеститори, нито български, нито чужди, ако няма образование, няма икономика, ако не сме здрави, пак няма икономика. Аз смятам, че което и да е от тези теми не се подчинява на логиката "изкуство заради самото изкуство, реформа заради самата реформа“, а просто води до това да живеем по-добре, което е крайната цел на всяка икономическа логика."

Според нея е възмутително, че скандалът около КТБ е обърнал внимание на системата за разпределение на делата. Системи като тази трябва да се проверяват редовно, смята Кунева, и призова парламентът да наложи по-строг контрол върху другите институции:

"Парламентът в момента няма как да си разреши да бъде просто законотворец. Парламентът трябва да контролира истински изпълнителната власт, не само през въпроси."

Вицепремиерката смята, че България и Румъния трябва да влязат заедно в Шенген - защото наистина сме изпълнили техническите изисквания, защото двете страни са много близо една до друга, и ако това не стане, ще бъде нанесен сериозен удар на икономиката ни. Във връзка с това тя е поискала от министрите на финансите и вътрешните работи повече средства за граничен контрол. 

"Ако искаме да влизаме в Шенген, там не трябва да има такова намаление на бюджета, че да им пречи да изпълняват дейността си."