Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще разговаря тази седмица с европейските съюзници за налагане на нови санкции срещу Русия, ако проруските сепаратисти в източна Украйна не спрат военните действия, съобщиха източници от Държавния департамент.

Новите ограничителни мерки биха били в отговор на доставката на руско тежко въоръжение в районите на конфликта.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини днес Русия, че нарушава споразумението за прекратяване на огъня, сключено на 5 септември в Минск. Същото заявиха в съвместна декларация НАТО и Украйна на среща на външните министри на алианса, която започна по-рано днес.

Същевременно Столтенберг заяви, че украинското правителство е уведомило НАТО, че страната се отказва от извънблоковия си статут. По този начин тя ще има правото да поиска присъединяване към Северноатлантическия пакт.

"Нашата роля е да проучваме пътищата за диалог", каза ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини на въпрос за евентуални нови санкции срещу Русия.

ЕС наложи миналата седмица нова серия от визови забрани и замразявания на активи на лица свързани с организацията на т.нар. "избори" в сепаратистките райони на 2 ноември.