Съдбата на Украйна вече не се решава нито от правителството в Киев, нито от Майдана, който го доведе на власт. Тя зависи единствено от полуостров Крим в най-южната част на страната, населен предимно с етнически руснаци.

Тази сутрин руският президент Владимир Путин обеща помощ на Крим, за да бъдат гарантирани мирът и спокойствието там. Все още никой не смее да тълкува тези думи като предупреждение за предстояща военна намеса на Москва. Дори Държавният департамент засега не е в състояние да потвърди дали има руска инвазия. Но опасността е напълно реална. Анализатори веднага припомниха руското нахлуване в Грузия през лятото на 2008 г., чийто резултат бе създаването на сепаратистките републики Абхазия и Южна Осетия.

Късно снощи в Крим влязоха 2000 руски военни. Те пристигнаха със самолети и хеликоптери. Из градовете плъзнаха БТР-и.

Въздушното пространство над полуострова бе затворено. На обкръжените от въоръжени руснаци летища кацаха големи руски транспортни самолети. Прекъсната бе телекомуникационната връзка между Украйна и автономната територия.

Първоначалните версии бяха противоречиви. Председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий заяви, че всякакви опити за превземане на украински обекти в Крим са пресечени. Руски сайтове пък твърдяха, че става дума за отряди за самоотбрана, формирани от кримското рускоезинчо население.

По-късно бе обявено, че летищата в кримската столица Симферопол и в Севастопол са затворени и това положение ще остане поне до 18,30 часа местно и българско време днес. Въпреки това обаче от Симферопол за Русия безпрепятствено излетя самолет, на чийто борд пътуваха делегати от крайната руска националистическа Лидерално-демократическа партия начело с лидера й Владимир Жириновски.

Около летищата патрулират военни с маскирани лица и в пълно бойно снаряжение. Очевидци твърдят за засилено движение на военни камиони с черни руски военни регистрационни номера. Граничен пункт край Севастопол бе завзет от руски военнослужещи. Един от тях сподели пред Ройтерс, че това се прави, за да не бъде допуснат киевски Майдан и на полуострова.

Около полунощ постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че Москва действа в рамките на споразуменията си с Киев, без да даде повече подробности.

Временният украински президент Александър Турчинов обвини Русия в открита агресия срещу страната му. В телевизионно интервю той призова руския президент Владимир Путин да прекрати незабавно тази агресия и да изтегли руските войски от Крим. Турчинов обвини Москва, че действа по грузински сценарий. "Провокират конфликт и анексират територия", каза той.

Американският президент Барак Обама предупреди Русия, че евентуална нейна инвазия в Крим ще й струва скъпо.

Путин наруши дългото си мълчание за събитията в Украйна около полунощ, като призова да се избягва ескалация на насилието.

Вчера сутринта новият премиер на Крим Сергей Аксьонов обяви, че е поел контрола над всички военни, полицейски и други сили за сигурност в региона. И веднага след това поиска помощ от руския лидер Владимир Путин, за да гарантира мира в автономната република.

"Русия няма да пренебрегне искането на помощ", отговориха от Кремъл.

През далечната 1979 г. тогавашният вожд на СССР Леонид Брежнев прати десетки хиляди бойци в Афганистан, само часове след като правителството в Кабул поиска помощ от Москва.