"Наистина се справихме перфектно. Имаше половин процент проблеми - световната практика е 1,5%, това е световен рекорд."

Това заяви за машинния вот на 11 юли Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма" АД в сутрешния блок на бТВ днес.

"Системата е изключително надеждна, с много нива на защита, със степени по-висока от хартиеното гласуване - България трябва да се гордее, че е номер 1 в Европейския съюз", отбеляза той.

По въпроса за техниците, обслужвали машините в чужбина, за които бившите управляващи от ГЕРБ обявиха, че са неизвестни лица, Тодоров отсече:

"Всички 250 техници бяха назначени при нас хора, те бяха проверени, те бяха много опитни, факт е, че в чужбина няма нито една секция със спряло машинно гласуване."

При 56-те машини, които са имали неизправности, са били налице най-вече два проблема - в 40% от случаите с принтерите, които отпечатват разписката след това, в повечето останали случаи - замърсяване на четеца на картата, вероятно от замърсени карти. А по правилата на ЦИК от "Сиела" не са можели да сменят принтери, карточетци, екрани, въпреки че са имали възможност да го направят.

"Това е механика, периферия и Apple да ги беше произвел, нямаше да е по-нисък процентът."

Тодоров отбеляза, че дори е имало машини, оправени на 15-тата или 20-тата минута, но конкретната секционна комисия е решила да мине на хартиено гласуване, въпреки че не е изтекъл единият час. 

Не е имало никакви атаки над самите машини, заяви той, но е имало хакерски DDOS (Denial of service) атаки към системата на "Сиела".

"Атаки върху нашата тикет система, нашите платформи, имаше, те бяха предотвратени. Стотици атаки, за които никой не разбра. Стандартни DDOS атаки. Адресът е известен и всеки по-компетентен може да подаде такава атака. Ние ги бяхме предвидили и имахме много добра система за предотвратяването им."

Той посочи четирима души с "големи заслуги" за успешното провеждане на вота.

"Това са министър-председателят Стефан Янев, Асен Василев, министър на финансите, които в момента, в който преговорите блокираха между нас и ЦИК, много иновативно и със своя авторитет се намесиха и така се стигна до договора, който позволи да има машинно гласуване изобщо. И още - двама човека, Тодор Гребенаров, главен комисар, и Калин Анастасов, зам.-външният министър, които работиха денонощно."

За финал Тодоров отбеляза, че интернет гласуването е възможно, но само в контролирана среда, за да са защитени избирателите - тоест пак през машини.