Депутатът от руската Дума Андрей Луговой, когото британските власти обвиниха задочно за убийството на избягалия в Англия бивш сътрудник на спецслужбите Александър Литвиненко, е консултант на 8-сериен трилър по историята. Основата на филма е нашумелият случай с отравянето на Литвиненко с радиоактивния елемент полоний-210, съобщава "Интерфакс".

От компанията "Централпартнершип" - производител на филма, заявиха, че снимките на шпионския филм "Неподсъдните" са по поръчка на руския тв канал НТВ.

Според Луговой трилърът не е преразказ на събитията около гибелта на Литвиненко. "Предупредил съм, че няма да коментирам никога лондонските събития и полониевия скандал. Сценаристите са изложили свой вариант на историята, основани на мои интервюта и публикации", предава думите на депутата пресслужбата му.

Избягалият във Великобритания през 2000 г. сътрудник на ФСБ Александър Литвиненко умря през ноември 2006 г. в Лондон на 43-годишна възраст. След убийството му в организма му бе намерен силно отровният изотоп полоний-210. По данни на следствието смъртта е предшествана от среща на Литвиненко с двама бивши колеги от КГБ - Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун. Тримата пили чай и си приказвали...

Александър Литвиненко.

Александър Литвиненко е недолюбван от властите в Русия още от възкачването на Путин на президентския трон. Той описва в големи детайли връзката на Федералната служба за безопасност (ФСБ, бивша КГБ) и в частност на Путин с организираната престъпност. Оправя и обвинения към ФСБ в подкрепа на тероризма по света, включително и за трениране на бойци на Ал-Кайда в Дагестан.

Към Андрей Луговой - днес депутат в държавната Дума от партията на Жириновски ЛДПР - в Англия беше предявено задочно обвинение и властите в Обединеното кралство поискаха неговата ексредиция от Русия. Естествено, получиха отказ. Луговой отрича да има нещо общо със смъртта на бившия си събрат по оръжие, но пък твърди, че Литвиненко е бил британски шпионин.

Снимките на трилъра "Неподсъдните" в Москва ще продължат до март догодина, а премиерата е обявена за малко по-късно по канал НТВ.