Броят на дните, в които температурата достига 50 градуса по Целзий всяка година, почти се е удвоил от 80-те години на миналия век досега, съобщи Би Би Си. 

Между 1980 и 2009 г. температурите преминават 50 градуса по Целзий през около 14 дни в годината. Броят им се е увеличил до 26 дни през годината между 2010 и 2019 г.

Също така свръхгорещи дни има и в повече региони по света.

"Нарастването на температурите може до 100 процента да отдадем на изгарянето на изкопаеми горива", споделя д-р Фридерике Ото, асоцииран директор на Института за промяна на околната среда в Университета в Оксфорд.

Тъй като целият свят се затопля, вероятността за екстремни температури нараства.

Високата топлина може да бъде смъртоносна за хората и природата и да причини големи проблеми на сградите и пътищата.

Температурите от 50 градуса по Целзий се наблюдават предимно в регионите на Близкия изток и Персийския залив.

Учените обаче предупреждават, че скоро това може и да се промени, след рекордните температури от 48,8 градуса по Целзий в Италия и 49,6 градуса по Целзий в Канада през това лято.

"Трябва да действаме бързо. Колкото по-бързо намалим емисиите си, толкова по-добре ще бъде за всички", казва д -р Сихан Ли, изследовател на климата в Факултета по география и околна среда към Оксфордския университет. "При продължителни емисии и липса на мерки тези екстремни топлинни събития не само ще станат по-сурови и по-чести, но реагирането при спешни ситуации и възстановяването ще станат по-трудни“, предупреждава той.

Анализът на Би Би Си също установи, че през последното десетилетие максималните температури са се увеличили с 0,5 градуса по Целзий в сравнение с дългосрочната средна стойност от 1980 до 2009 г.

Тези повишения не се усещат еднакво по целия свят: в Източна Европа, Южна Африка и Бразилия максималните температури на места са нараснали с повече от 1 градус по Целзий, а части от Арктика и Близкия изток регистрират повишения с над 2 градуса по Целзий.

Учените призовават за спешни действия от световните лидери на срещата на върха на ООН в Глазгоу през ноември, където правителствата ще бъдат призовани да се ангажират с нови съкращения на емисиите, за да ограничат глобалното покачване на температурата.