В офиса на Михаил Горбачов, който все още е с остър ум на 83 години и по-прям от всякога, стените са осеяни със снимки от пътуванията му като лидер на СССР и в годините след рухването му като жива икона на Студената война, разказва журналистът Симон Шустър. Той е взел ексклузивно интервю за списание "Тайм" от първия и последен президент на СССР Михаил Горбачов.

На една от снимките Горби е с покойната си съпруга Раиса, хванали под ръка Мики Маус и Мини Маус. На друга - носи каубойска шапка и джинси, застанал до Роналд Рейгън, американския президент, който нарече страната на Горбачов "империя на злото" през 1983 г. Портретите като много други в офиса му в Москва показват привързаността на Горбачов към бившите му американски опоненти.

Но в хода на тази година тези чувства изглежда се изгубиха в засилващото се усещане за враждебност с навлизането според Горбачов в нова студена война между Русия и Запада. "Намираме ли се по средата на нова Студена война? Впрочем, да", казва той.

Възрастният държавник, който беше обявен от "Тайм" за Личност на годината през 1987 г. и "Мъж на десетилетието" две години по-късно, не е първият човек, който говори за началото на нова студена война тази година. Анексирането на Крим от Русия през март накара официални представители и експерти от цял свят да предупредят, че усилията на Запада да изолира Москва са създали опасен разрив между тях. Но корените на днешната безизходица са по-дълбоки от събитията тази пролет, казва Горбачов и обвинява за това американците.

В годините след разпадането на Съветския съюз Западът "опита да ни превърне в нещо като заден двор, провинция", отбелязва той. "Нашата страна не можеше да позволи това да се случи. Това не е просто гордост. Това е положение, при което хората ти говорят каквото си искат, налагат ограничения и така нататък. Америка упражнява контрол върху всичко!", допълва Горбачов.

За страна, чиито лидери си спомнят годините, когато СССР беше суперсила, американската доминация в световните дела винаги е била дразнеща реалност и постоянен източник на безпокойство. Вместо да гледа на Русия като на равностоен партньор, Западът опита "да ни изтласка от политиката", казва Горбачов. Най-скоро това се случи по време на революцията, довела на власт прозападно правителство в Украйна в началото на тази година. Реакцията на Владимир Путин на този бунт беше свързана със стремеж за връщане на част от изгубеното влияние на Москва и за това руският президент си спечели възхищението на Горбачов.

"Путин започна да действа самостоятелно", казва последният съветски лидер, имайки предвид анексирането на Крим от Украйна. "И позицията му беше в интересите на мнозинството", смята той.

Преди една година трудно можехме да си представим подобна похвала към Путин от съветския му предшественик. През пролетта на 2013 г. Горбачов нападна Путин заради преследването на активисти на опозицията и запушването на устата на дисидентите. В интервю за Би Би Си той нарече репресиите тогава "атака срещу правата на гражданите" и даде на руския президент следния съвет: "За Бога, не трябва да се страхувате от собствения си народ... Хората очакват от президента си да води открит, пряк диалог с тях".

Оттогава тези критики изчезнаха от публичните изявления на Горбачов, както и до голяма степен от реториката на мнозина бивши критици на Путин. Анексирането на Крим повиши рейтинга на президента над 80% тази година благодарение на шовинистичното усещане на гордост, въпреки че западните санкции изяждат стойността на руската валута (днес тя е над 57 рубли за един долар и над 71 рубли за едно евро б.р.) и тласкат икономиката й към рецесия. Сега Горбачов е склонен да прости на Путин за авторитарните му уклони, докато той работи за възстановяването на статута на "велика сила", който Русия загуби.

"Все още има елементи на автокрация, на авторитаризъм" в днешна Русия, признава Горби. "Но ще кажа следното. Ръчният контрол на авторитаризма също беше необходим, за да преодолеем това положение, което нашите приятели, нашите бивши приятели и съюзници създадоха за Русия като ни изтласкаха от геополитиката", добавя той.

Новото разделение между Изтока и Запада създава усещане за поличба у Горбачов. Най-вече във връзка с неотдавнашните предупреждения на Путин, че Русия е "ядрена сила" и че чужденците трябва да бъдат разумни и "да не ни се месят". Това напомня за надпреварата във въоръжаването, която държа света на ръба на катастрофална война, докато Горбачов се изкачваше в йерархията на КПСС, за да стане последният й генсек. "Хората отново говорят не само за нова студена война, а и за гореща. Сякаш е настъпило време на големи неприятности. Светът е размътен", отбелязва Горбачов.

Но това не означава, че Путин трябва да отстъпи пред западните санкции. Човекът, който извърши реформи у дома и проведе мирни преговори със Запада в края на 80-те години на миналия век, сега смята, че американците трябва да изпитат смирение спрямо Русия и да спрат да се противопоставят на справедливата й роля като глобална сила. "Трудно е да подценяваш руснаците", смята Горбачов. "Ние си знаем цената", допълва той. И ако САЩ започнат да търсят ново затопляне на отношенията с Русия, последният съветски лидер дава съвет на Путин: "Разбрах, че можете да слушате американците, но не можете да им се доверите. Когато им хрумне да направят нещо, те ще преобърнат света, за да го постигнат".

Горбачов все пак се връща към духа на помирението, което му спечели Нобелова награда за мир преди четвърт век. "Трябва да се върнем към диалог. Трябва да спрем този процес", казва той и допълва: "Трябва да се върнем към това, което започнахме с края на студената война". Но признава, че засега светът върви в обратната посока.