Ласкае ме, че целият Висш съдебен съвет се обръща към мен с писма и декларации, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев по Нова тв. През седмицата от парламентарната трубина той поиска оставката на ВСС и открито заговори за мафия в съдебната система. Според него аргументите, с които членовете на ВСС се аргументирали защо не трябва да подават оставка и колко са важни приличали на доводите на главен счетоводител, когого са хванали да краде. Няма да има кой да плати заплатите следващия месец, но няма да има и кой да краде, поясни Кънев. Той се похвали, че получавал подкрепа за позицията си от колеги и от ГЕРБ, и от БСП. "В ГЕРБ виждам осъзнаване. И в БСП- също. Спират ме по коридорите на парламенат и казват: Браво, браво. Някой трябваше да го каже." Но очаквал тази подкрепа да не е само в кулоарите. "Това, което се случва с ВСС е остра криза", смята един от съпредседателите на Реформаторския блок.  За големите битки някой трябвало сам да започне битките, а после да постепенно да стане мнозинство.  Според лидера на ДБС силен знак било и писмото на част от съдиите в СГС, които през седмицата поискаха оставката на ръководството на съда. "Чашата е преляла", коменитра той. Към проблемите се добавял и въпросът за прокуратурата. "Проблемът не е персонален. Мнението ми към главния прокурор Сотир Цацаров е критично, въпреки че той дава знак, че иска да застане на страната на реформите. Поредицата от главни прокурори обаче се провалиха. Прокуратурата не може да рабоит повече по този начин - да бъде безконтролна", каза още Радан Кънев.

Соня Найденова от ВСС пак по Нова Тв обаче обясни, че призивът за оставката на членовете на съвета бил по-скоро емоционален, отколкото разумен.

"Аз като министър на правосъдието ще работи с този състав на ВСС за това те да си изпълнят мандата и като време, и като конкретни задължения", каза по-рано пред БНР правосъдният министър Христо Иванов. "Стои въпросът за ВСС – какво той ще направи, за да осигури случайното разпределение на делата без възможност за намеса. Ситуацията наистина е кризисна. Ако ВСС не излезе с ясен план какво прави с този проблем, в максимлано бърз срок да осигурим някакво достатъчно високо ниво на увереност, че разпределението на делата не може да бъде манипулирано, ще трябва да търсим други екстрени извънредни мерки, като например МС да осигури някакъв извънреден ресурс. Някой в тази държава трябва да поеме отговорност", добави той. 

 

Министрите на Реформаторския блок

Радан Кънев даде и оценка на някои от своите министри, малко в стил благосклонен класен ръководител. От съдебната реформа разговорът мина през личността на министъра Христо Иванов, който влязъл много подготвен в материята и нясна с това какив реформи трябва да се извършат.

Най-коментираният министър през последната седмица Петър Москов също беше високо оценен. Радан Кънев получавал обратна връзка. "Целият фармацевтичен бранш е респектиран от него. Готов е да се бори със злоупотребите", обясни Кънев. "Имах сериозен личен разговор с Петър. Благодарих му, че намери сили да се извини за неподходящите думи", разказа лидерът на ДСБ.

Изказването на Москов за линейките, които няма да влизат в гетата, ако не им е осигурена сигурността, употребата на "популация" "скот" и т. н., свързани с ромското население, разбуни духовете в обществото. От РБ излязоха с декларация в подкрепа на добрите намерения на министъра, от ДПС му поискаха оставката. Според Кънев Москов е назовал един тежък проблем. Конфликтът между лекарите в Спешна помощ и неосигурените жители на гетата, които вожели да разчитата само на тези здравни услуги.

Според Кънев обаче имало все повече роми, които успявали да напуснат гетата, да имат образование и работа. "Доста добър процент от ромите се спасява от гетата. Те обаче не са в програми за интеграция", обяви съпредседателят на ПГ на РБ, но не даде точни данни.

Блясъкът в очите на Петър Москов също беше детайлно обсъден. Изразът се появи от изказване на депутата от ДПС Делян Пеевски, в което той очевидно намекваше за някакви зависимости на здравния министър. "Вероятно е имал предвид, че гледа като луд човек", даде друг нюанс Кънев. "Ще видят зор с него. Ще гледат блясъка и все по-лошо ще им става. Не е имало отдавна толкова независим човек на висок пост като Петър", предрече партийният началник на Москов.

За подхода на Божидар Лукарски към икономическото министерство Кънев каза:"Навлиза бързо и по интересен начин. Разбира най-важното". Министерството на икономиката било с методически функции, каза още политикът.