От 1 април 2015 г. чиновниците, които ще постъпват на работа в структурите на системите за сигурност като МВР, ДАНС, ДАТО, НРС и пр. вече няма да се ползват с привилегията да се водят първа категория труд.

Такава заявка даде министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по време на обсъждането в парламента на първо четене на Закона за МВР. 

Вучков отдавна апелира да се премахне неравнопоставеността по отношение на служителите в различните служби - както по отношение на категорията труд, така и по отношение на заплатите. В момента редовият полицаи и пожарникарят са сложени на равни начала с юриста и служителя по човешки ресурси, които се занимават с административни дейности. Т.е. всички са първа категория труд.

Отделно добавките към заплатите, които служителите получават в различен размер в зависимост от това в кое ведомство работят, също трябва да бъдат изравнени, смята Вучков.

"Между първо и второ четене на закона ще предложа тази административна реформа - законът за държавния служител да действа и в МВР, и в ДАНС, и в ДАТО и всички да се ползват от едни и същи условия при определяне на заплати, освобождаване. В противен случай постоянно се подклажда напрежение - между ДАНС и МВР, а сега и между ДАТО и МВР", посочи Вучков.

"Този закон не предвижда рязане на социални права - няма да има рязане на заплати или на обезщетения при напускане", увери полицаите и пожарникарите министърът.

Измененията в закона за МВР предвиждат още изваждане на ГДБОП от ДАНС, където бе "монтирана" в средата на миналата година от кабинета "Орешарски". По този повод Вучков посочи, че т.нар. родно ФБР се е превърнало в "мастодонт-хибрид с неясно как преплетени функции и правомощия". 

Според Вучков ДАНС трябва да остане контраразузнавателна служба, каквато бе преди да й бъдат вменени и полицейски функции. 

"Дори в шпионските филми и романи, натъпкани с научна фантастика, не можем да срещнем такъв хибрид", каза Вучков.

Той даде заявка и че с извеждането на БОП-а от ДАНС и с приемането на останалите изменения в закона "няма да има скландални персонални назначения".

От БСП пък директно обвиниха управляващите в опит чрез закона да направят чистка по върховете на службите. Причината е в два текста, с които се променят изискванията за заемане на длъжността главен секретар на МВР и председател на ДАНС и връщане на възможността те да бъдат освобождавани предсрочно при неизпълнение на задълженията и уронване на престижа на службата.

"Искате да смените главния секретар на МВР (Светлозар Лазаров, б.р.)", обвини Атанас Мерджанов мнозинството.