Брад Пит бе отхвърлен като съдебен заседател в съда в Лос Анджелис, съобщи The Daily Mail.

Мистър Пит получил официално уведомление да се яви в съда и той, като добър американец, се отзовал. След като прекарал няколко часа на опашката за интервю заедно с други призовани за съдебни заседатели обаче, му било отказано да седне с още 11 и да журира делото. Изтъкнатата причина: присъствието му ще причини твърде много безпокойство.

От своя страна мегазвездата също уточнил, че поради натоварения си график трудно би намерил време да заседателства, но му би било интересно да участва някой път - по възможност в кратък процес. Проблемът е в това, че съдът по принцип не може да прецени колко дълго ще прдължи едно изслушване. 

Обичайно призовки за съдебни заседатели се пращат на граждани след компютърно теглене на случаен принцип (ама наистина на случаен, нали се сещате!). Че в списъка с потенциални заседатели има известен човек става ясно чак когато той дойде на интервюто. Най-често, след като се установи, че има такъв случай, кандидатът бива отхвърлян поради простата причина, че съдът ще се напълни със зяпачи, а другите съдебни заседатели може постоянно да се заплесват по звездата, вместо да следят процеса.

Впрочем понякога се случва актьор все пак да бъде избран за съдебен заседател. Миналата година например Том Ханкс беше в жури на дело за домашно насилие. Ханкс съвестно се заел да си изпълнява задълженията, но в едно от прекъсванията съдийката по делото не се стърпяла и се заговорила с него, което е категорично забранено в щатските съдилища. Според свидетели дамата в тога просто благодарила на актьора за това, че изпълнява гражданския си дълг и изразила възхищението си от него. Тия номера обаче не минават в Америка и адвокатите на защитата настояли Ханкс да бъде моментално сменен. Което се и случи.